Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Malvazija i Rose nove vinarije Bastiàn još su bolji od lanjskih šampionskih izdanja

bastian-rose

Vinarija Bastiàn iz zapadne Istre relativno je novi projekt. Riječ je o više desetaka hektara vinograda u vlasništvu zagrebačke obitelji Leko, koja je lani u debitantskoj godini proizvela Malvaziju nagrađenu Vinistrinom zlatnom medaljom, i možda najbolji hrvatski rose ne računajući pelješke teškaše Stagnum R i St. Heels.

Ove su godine Bastiànova vina, koja su se upravo pojavila na tržištu, još atraktivnija. Malvazija iz 2022. spada među organoleptički  najkompleksnija istarska mlada vina. Ona je istodobno herbalna, začinski slatka, voćna i citrusna, s blago gorkim, karakterističnim sortnim završetkom. Ona je svježa, ali ne botoksirano, napucano svježa kao mnoga hrvatska mlada vina, nego trajno, postojano i otmjeno svježa, s dugim rokom trajanja.

Naposljetku, nova  Bastiàn Malvazija spada među izrazito gastronomske mlade malvazije poput Coronicine, Veraldine ili Fakinove nove malvazije. Sada bismo je pili uz kamenice, trilje, ježince, dondole i šparoge, a najesen uz velike škampe, oboritu ribu ili mlađi kozji sir. Bastiànova je Malvazija zaista veoma dobra. No, novi je Rose apsolutno  spektakularan. Ovih smo dana kušali niz rosea iz Hrvatske, Italije i Provanse, jer, eto, počinje sezona suhih rosea. Bastiànov rose po svojoj se eleganciji, svježini i mirisima i okusima crvenog bobičastog voća može mjeriti s vrlo ozbiljnim provansalskim roseima.

S tim da Bastiànov Rose ima netipično čvrstu strukturu za svoj žanr. Bastiànov Rose jedan je od sasvim rijetkih hrvatskih primjera ružičastog vina koje se iz frivolnog, komercijalnog nusproizvoda pretvara u vino s integritetom. Ovog ćemo ga proljeća piti uz klasični roštilj, pizzu ali i uz prve prave jagode s par kapi starog  balsamica. A na ljeto Bastiànov Rose treba servirati uz zrele svježe rajčice i pečene paprike.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.