Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Neki najbolji dalmatinski restorani još su zatvoreni, čak i Pelegrini i Boba. Prije su radili veći dio godine

konoba-boba

“Je, točno je, prije sedam, osam godina radili smo cijelu godinu,” rekao nam je danas chef Vjeko Bašić, vlasnik legendarne konobe Boba. “Sad sve vodi prema tome da će mnogi dalmatinski restorani raditi samo šest mjeseci godišnje, od 1. svibnja do 1. studenog ili malo dulje. Boba se otvara 20. travnja,” kaže gospodin Bašić.

Zatvoren je i Pelegrini, najbolji dalmatinski restoran prema izboru žirija Kulta Plave Kamenice. Sjećamo se da smo u Pelegriniju, ne tako davno, jeli tijekom zime. Najbolji dubrovački restorani otvaraju su se ovaj tjedan, zahvaljujući Uskrsu. Evo kako gospodin Bašić objašnjava činjenicu da se restorani u Dalmaciji još nisu otvorili, dok u Istri sve radi. ” Gledajte, restoran mora biti ekonomski održiv, inače nema smisla. Dalmacija se ne može uspoređivati s Istrom, jer je Istra blizu Zagrebu, Sloveniji, Austriji i Italiji. A kad zapuše bura, Dalmacija je odsječena od Zagreba. Jučer je Sveti Rok bio zatvoren. I za koga onda da radimo ako gosti ne mogu do nas? Prije covida na Murteru je bar nekoliko restorana radilo cijeli godinu. No, danas mlađi ljudi zahvaljujući turizmu, bolje zarađuju i vikende provode na putu. Ne žele trošiti novce na Murteru i u Šibeniku, pa smo izgubili i lokalnu publiku. Naposljetku, u jednadžbu treba dodati sve više troškove radne snage, visoke troškove energije i visoke troškove sastojaka. Zato nam se ne isplati otvoriti prije druge polovice travnja,” objašnjava iskusni restorater Bašić. Svi su njegovi razlozi zvuče logično. No, zaista je šteta da dobar  dio Dalmacije izgleda kao da smo još u lockdownu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.