Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U vagonu na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru režu se sudžuk i pršut, pohaju Karađorđeve šnicle i peku urmašice

balkan-express

Balkan Express na Zapadnom kolodvoru napokon je proradio. Balkan Express restoran je smješten u vagonu, na jednom od mrtvih kolosijeka zagrebačkog Zapadnog kolodvora, ali vrlo blizu živih pruga kojima redovito prolaze putnički i teretni vlakovi. Balkan Express, kako samo ime kaže, posvećen je oživljavanju gastronomskih tradicija područja koja su činila bivšu državu.

Balkan Express priprema specijalitete sa svih geografskih dužina i širina SFRJ, uključujući Karađorđevu šniclu, koja ima ponešto dodirnih  točaka sa zagrebačkim odreskom. Tu su i sudžuk, neizbježna kobasica iz Sandžaka i istočne Bosne, pa biber meso, japraci, rolana prasetina, fiš paprikaš kao i Balkan burger. Balkan Express ne može bez ćevapa i pjeskavica. Među desertima ističu se urmašice. Ne sumnjamo da će na zimu Balkan Express posluživati sarmu. Cijene su niske: osim tuninog steaka ništa nije skuplje od 14 eura, a više je jela jeftinije od deset eura.

Balkan Express na Zapadnom kolodvoru, smješten unutar kompleksa Avant Garden posvećenog eventima, prva je kockica u realizaciji šireg koncepta oživljavanja regionalne gastronomije. Vlasnik, poznati zagrebački ugostitelj Ante Perica, planira otvoriti još nekoliko restorana u vagonima pod imenom Balkan Express: prvo u Splitu, a zatim u Sarajevu, Beogradu, Podgorici i Skoplju.

Restoran u vagonu zabavno je uređen; asocira na neku vrstu svjesno autoironičnog  campa iz vremena Crno bijelog svijeta. U subotu oko podneva kad smo ga obišli, u Balkan Expressu već je ručalo desetak ljudi. Zanimljivo je da je u susjednom vagonu, pod istim imenom, smješten hostel koji košta 40 eura na noć.

Balkan Express može postati privlačno mjesto za obožavatelje vlakova. No, Balkan Express također može testirati je li se zagrebačka publika spremna dozirati određenom dozom čiste nostalgije, bez političkog sadržaja vezanog uz tu nostalgiju. Vidjet ćemo. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.