Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izašao je novi Michelin za Francusku. Chef Alexandre Couillon dobio je treću zvjezdicu za restoran La Marine kraj Nantesa

I prije izlaska novog izdanja Michelina za Francusku pojavilo se nekoliko glasina koje je na kraju i sam vodič potvrdio. Radilo se o skidanju treće zvjezdice za dva restorana: Guy Savoy u Parizu i Christopher Coutanceu iz La Rochelle.

O izbacivanju iz najužeg kruga restorana raspisali su se apsolutno svi svjetski mediji, što je i logično, kad restoran dobije ili izgubi zvjezdicu to obično signalizira dramatičnu promjenu u poslovanju. Danas je pak Michelin održao ceremoniju dodjeljivanja novih zvjezdica francuskim restoranima u Alsaceu, u Strasbourgu u Palais de la Musique et des Congres, a ceremoniji je prisustvovalo više od 1500 uzvanika.

U prvoj pravoj godini nakon pandemije Michelin je dodjelio 52 nove zvjezdice. Najveću čast je primio Alexandre Couillon za svoj restoran La Marine smještenog u Noirmoutier-en-l’Île nedaleko od Nantesa.

U svojoj recenziji Michelin je napisao da chef Couillon svako jutro boravi na lokalnu riblju aukciju na kojoj se prodaje svježa riba iz Atlantika. Riblji jelovnik prati povrće iz chefova vrta, a gotovo sve kuhaju na otvorenoj vatru. Jela koja Michelin posebno izdvaja su skuša na žaru s confitom od cikle i salata s vatre. Također je istaknuta i lista deserata.

Gwendal Poullennec, glavni urednik Michelina, izjavio je kako je La Marine savršeni primjer restorana za koji vrijedi Michelinova deviza iskustva vrijednog da se samo radi njega krene na put. Četiri restorana su promovirana u rang dvije zvjezdice: L’ Auberge de Moutmin, L’Amaryllis, Cyril Attrazic i Chateau de Beaulieu Christophe Dufosse.

Zanimljivost da Michelin u novom vodiču nije nagradio niti jedan restoran u Parizu s dvije ili tri zvjezdice već su sve otišle u druge dijelove Francuske. Jednu zvjezdicu je dobilo 39 novih restorana, a osam restorana je dobilo zelenu zvjezdicu za održivost.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.