Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ivan Jug nije se plasirao u finale ASI-jeva Svjetskog sommelierskog prvenstva. U finalu je Suvad Zlatić

jug-zlatic-asi

Suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog Noela Ivan Jug nije se uspio plasirati u finale ASI-jeva Svjetskog sommelierskog prvenstv u Parizu. Ali plasirao se Suvad Zlatić, austrijski sommelier porijeklom iz naše regije, koji će se s još 16 sommeliera natjecati u finalu 12. veljače. Kako je za Novi list izjavio voditelj tima sommelier Klaudio Jurčić, konkurencija u Parizu je brutalna a o ulasku u finale odlučuju detalji.  

asi-finalisti
Finalisti Svjetskog sommelierskog prvenstva

Suvad Suwi Zlatić živi i radi u Austriji, bio je austrijski sommelierski prvak 2014. i 2021, hrvatskoj sceni poznat kao aktivni i energični promotor vina i sakea. Povodom Zlatićevog plasmana u pariško finale Novi list objavio je i bilješku o dijelu njegove biografije vezanom uz rijeku. Zlatić je u Rijeku došao 1992. kao izbjeglica iz Bosne, kao malo dijete bez dokumenata. Presudna za njegov ostanak u Hrvatskoj bila je pomoć tadašnjeg direktora osnovne škole Zamet Vojmira Turaka koji ga je upisao u školu. Zlatić je kasnije odselio u Austriju i tamo napravio karijeru.

Uz Zlatića, u finalu Svjetskog sommelierskog prvenstva natjecat će se Valeria Gamper iz Argentine, Tom Ieven iz Belgije, Sotiris Neofytidis iz Cipra, Nina Jensen iz Danske, Pascaline Lepeltier iz Francuske, Reeze Choi iz Hong Konga, Manuel Schembri iz Islanda, Wataru Iwata iz Japana, Raimonds Tomsons iz Latvije, Chuan Ann Tan iz Malezije, Francesco Marzola iz Norveške, Andrea Martinisi iz Novog Zelanda, Jo Wessels iz Južnoafričke Republike, Reza Nahaboo iz Švicarske, Kai-Wen Lu iz Tajvana Mark Guillaudeau iz Sjedinjenih Američkih Država. Iznimno je važno da hrvatski sommelieri redovito sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima. Zasad to čine samo vrlo rijetki. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.