Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorani moraju uvesti mogućnost ostavljanja napojnica na kartice. Nadajmo se da će ‘zakon o napojnicama’ to omogućiti

kartice-placanje-napojnice

Vinodol je bio jedan od prvih restorana u centru Zagreba u kojem su se napojnice mogle platiti karticom. Vinodol je imao opciju ostavljanja napojnica od 10, 15 i 20 posto. Vinodol je, međutim, napojnice na kartice ukinuo zbog određenih problema u samoj naplati. No, važnija ja činjenica da su tako ostavljene napojnice bile podložne porezu kao da se radi o redovnim primanjima, pa su konobari umjesto deset posto zapravo dobivali malo više od pet posto. Zadnjih se dana u medijima raspravlja o “zakonu o napojnicama.”

Prema dosad poznatim podacima, iznos napojnice dio 10 posto ostaje neoporeziv. Ako, dakke, gost ostavi 10 eura na račun od 100 eura, tih deset eura ide restoranskom osoblju. Takvo rješenje zvuči razumno. Spominje se, međutim i ograničenje neoporezivog ukupnog iznosa napojnica na 25 tisuća kuna, dakle oko 3300 eura, što je prilično besmisleno i destimulstivno. Svaki bolji konobar u ozbiljnom restoranu u Dubrovniku ili na Hvaru toliko zaradi za jedan mjesec, najviše dva. Važno je, u svakom slučaju, da se napojnice što prije legaliziraju, jer je to preduvjet za plaćanje napojnice karticama.

A hrvatski restorani doista moraju uvesti plaćanje napojnice karticom, već i zato što se tako napojnica ostavlja u velikoj većini zapadnih zemalja. Hrvatska mora biti turistički kompatibilna potrošačkim navikama zemalja iz kojih dolaze naši gosti. A hrvatska restoranska industrija trebala bi se ponašati što praktičnije i što fleksibilnije i kad je riječ o plaćanju. Masovno uvođenje plaćanja napojnice karticama jedan je od preduvjeta dodatne modernizacije hrvatske restoranske industrije.

Fotografija / Blake Wisz on Unsplash

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.