Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na vinskoj večeri Kolarić/Coletti, Ganeum je pokazao svoju snažnu stranu, a chef Jurica Obrol postaje strateško pojačanje. 

ganeum-kolaric-g

Vinske večeri uglavnom nisu ogledalo pravog stanja u restoranu. Evente je teško organizirati, kuhinjama malima poput Ganeumove nije najjednostavnije izbaciti toliko veliku količinu tanjura, a i koncentracija gosta je često negdje drugdje a ne na samim jelima. Pa ipak, u rasprodanoj večeri na kojoj je gostovala plešivička vinarija Kolarić/Coletti poznata po sivom pinotu, hrana u Ganeumu je bila izvrsna.

ganeum-kolaric
Franjo Kolarić

Ganeum trenutno čine Robert Benzija i Jurica Obrol, koji ovdje dolazi sve više do izražaja i dobiva više kreativne slobode. U kratkom razgovoru s obojicom chefova, prilično je jasno kako jedan drugoga stilski nadopunjuju i da su zadovoljni dosadašnjim rezultatom rada. Vinske večeri postaju sve češće u Ganeumu. Prije Colettija gostovala je ekološka vinarija Rizman, a nakon njih rade se pripreme za Krauthakerovo gostovanje.

ganeum-kolaric-5

Ovoga puta večera je započela malim ali zaista ukusnim snackom, tartom sa zasekom uz koji je za aperitiv točen Coletti blanc natur iz 2018. Tartar brancina s komadićima jabuke i gelom od jabuke standardno je dobar, a uz njega je gospodin Kolarić osobno gostima točio čaše Pinot grigia iz 2021. iz 15 litrene boce sa specijalnom etiketom za gostovanje. Brudet miješane ribe s kruščićem i odličnim Francescom Grande iz tri različite berbe možda je i najzaokruženiji slijed večeri te svakako jedno od impresivnijih jela iz Ganeuma koje smo probali.

ganeum-kolaric-3

Ostatak večere fokusirao se na mesna jela, iako smo uvijek shvaćali Ganeum kao izvrstan riblji lokal; ovo je prvi puta da smo probali mesna jela kod njih. Tu se chef Benzija također snalazi, kao i kod ribljih jela. Rižoto s obrazima i čičokom apsolutni je comfort food, a tehnički besprijekorno pripremljen. Meso se doslovno rastapa u ustima. Uz rižoto, Coletti je pripremio Grande grigio iz 2019. kojeg je vrlo dobro pratio. Slično se događa i sljedećem slijedu gdje glavnu ulogu igra porchetta s ultrahrskavom kožicom. Moramo priznati kako nismo već dugo pojeli boljeg odojka.

ganeum-kolaric-1

Uz nevjerojatno sočan komad mesa išli su nar i krumpir, dok je izbor vina prirodno pao na Pinot nero iz 2018. Možda svoje najbolje, a nama svakako najdraže vino, Kolarić i Ganeum ostavili su za desert. Uz skutu s medom točena je Coletti Amfora iz 2020. 

Dojam je da se u Ganeumu nikad nije bolje jelo, iako je gotovo uvijek držao zavidan standard. Okusi su pročišćeniji, a pažnja posvećena detaljima, poput primjerice vrlo dobrog kruha kojeg sada imaju u restoranu. Sigurni smo kako će i tekućoj godini i sezoni Ganeum ostati superpopularan. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.