Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njemačka vlada želi ukinuti PDV na voće i povrće i tako jednim potezom riješiti problem cijena i zdravije prehrane

voce-supermarket

Njemačka vlada odlučila je jednom mjerom riješiti nekoliko problema: predložila je ukidanje PDV-a na voće i povrće kako bi ublažila efekt inflacije na potrošače i ujedno ih potakla da jedu zdravije. 

Prijedlog promovira njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, član Zelenih, ali ne dobiva baš veliku podršku. Ideja je ublažiti rast cijena i zdravu hranu učiniti dostupnijom većem broju građana. Nijemci, posebno muškarci u Njemačkjoj, na posljednjem su mjestu u Europi po konzumaciji povrća. Ideja vladine inicijative je udaljiti ih od skupog mesa i okrenuti prema zdravijoj prehrani. Ujedno, ukidanje PDV-a na voće i povrće pomoglo bi i siromašnim građanima, da se Njemačkoj ne bi dogodio slučaj Velike Britanije, gdje je rast cijena hrane povećao razlike u prehrambenim navikama različitih dohodovnih skupina.  

Njemačka vladajuća koalicija smatra da bi njihova mjera s voćem i povrćem bila efikasnija kada bi istodobno povećali PDV na meso i mesne proizvode koje Nijemci jedu u ogromnim količinama, a i pomoglo bi proračunu. Stručnjaci, pak, upozoravaju da nije jednostavno promijeniti prehrambene navike cijele jedne nacije. To zahtijeva niz intervencija, kampanja i poteza i godine čekanja na rezultate. Neki idu tako daleko da tvrde kako se smanjenjem i ukidanjem PDV-a građane ne može zaštititi od učinaka rasta cijena hrane. Predlažu precizno ciljane mjere usmjerene prvenstveno na građane koji u ovoj krizi prolaze najgore, siromašne prije svih jer oni troše mnogo veći postotak svojih prihoda na hranu, ponekad i više od 20 posto.

Za ukidanje PDV-a na voće i povrće nije ni njemačko Ministarstvo financija. Članovi SPD-a, najveće njemačke stranke, skeptični su. Pitaju zašto bi i bogati Nijemci dobili dodatni benefit nultog PDV- a koji istodobno neće dovoljno pomoći najugroženijima. Ukidanje PDV-a na hranu još neke europske vlade vide kao rješenje. Od prvog siječnja španjolska je vlada ukinula je PDV na više od 7000 prehrambenih proizvoda, posebno na one koji se najviše kupuju i jedu: krumpir, mlijeko i sir, voće i povrće, brašno, kruh, žitarice, mahunarke i jaja; dok je PDV na ulje i tjesteninu prepolovljen s 10 na pet posto. Proizvodi, koji su do prije nekoliko dana bili de facto oporezovani sa 4 posto, sada se mogu prodavati bez poreza, a mjera će trajati najmanje šest mjeseci ili dok stopa inflacije ne padne ispod 5,5 posto. Prema podacima koje iznosi lokalni list La Vanguardia, stopa inflacije u španjolskoj u prosincu je bila oko 6,9 posto.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.