Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LIKE A BOX OF CHOCOLATES Bombonjere su jedan od najzabavnijih načina uživanja u čokoladi, koji prečesto zaboravljamo. Evo kratkog vodiča iz Deliiicija

bombonjere-g

Bombonjere, znamo, mogu biti mnogo toga; od poklona koji kruži od ruke do ruke dok se ne vrati do prvog vlasnika, do metafore za život kao u Forrestu Gumpu. Ono što je sigurno jest da su bombonjere jedan od najzabavnijih načina uživanja u čokoladi, na koji prečesto zaboravljamo. Bombonjere su lijepe, raznovrsne i, kako kaže Forrest, nikad ne znate što ćete naći u njima. Uvijek vas nečim iznenade.

Bombonjere obično kupujemo kao darove, ostavljamo ih za posebne prilike, ali zapravo bismo trebali češće, zašto ne i sami, uživati u njihovoj ljepoti: šarenim kutijama, sjajnim folijama, privlačnim oblicima i različitim okusima. Advent je sezona bombonjera. Poklanjamo ih kao čokoladne adventske kalendare i s njima otvaramo božićno vrijeme darivanja. Na čari bombonjera podsjetio nas je nedavni posjet našoj omiljenoj kvartovskoj bombonijeri Deliiicije u Heinzelovoj. Testirali smo neke od najprodavanijih čokoladnih kutija, uključujuči njihove kućne brendove Adria. Evo kratkog adventskog vodiča za ljepše poklanjanje bombonjera i, još važnije, uživanje kod kuće. Za više informacije i cijene kliknite na fotografije.

MALI ZNAKOVI PAŽNJE

Belgijske Hamlet praline 

Male bombonjere belgijskog Hamleta sadrže fine praline od bijele, tamne i mliječne čokolade, s punjenjima od vanilije, klasičnog fondanta, karamela, lješnjaka, naranče i maline. Već su dizajnirane kao pokloni, u efektnim kutijama s mašnama. Čokolada je vrlo dobra, punjenja su korektna, posebno su dobre praline dekorirane zrnom kave i bademom. Hamletove bombonjere dolaze u šest različitih kutija.

Lindor Limitirana božićna edicija s tri vrste trufflesa 

Lindorove kutije pune su individualno zapakiranih kuglica od tamne i mliječne čokolade, punjene ganacheom od tamne čokolade ili lješnjaka. Lindorovi trufflesi su svileni i kremasti, tope se u ustima, imaju dopadljivi miliječni okus, ganache je bogat, a posebno je dobar onaj s nougatom i mljevenim lješnjacima i tamni od 60% čokolade.  malo su slađi pa su siguran izbor za svakoga, ali i dovoljno fini za ljubitelje čokolade. 

Kod kuće Hamlet praline dobro će ići uz gorče biljne likere poput pelinkovca ili s finim bourbonom. Lindor će vam uljepšati popodnevnu kavu

ČOKOLADNI SUVENIRI

Adria Croatia, Ponistra i Licitar praline sa smokvama, lavandom i narančom

Ponekad s bombonjerom želite poslati posebnu poruku ili sačuvati sjećanje. Tematske bombonjere-suveniri idealne su za to. Adria suvenirske bombonjere Croatina, Ponistra i Licitar sadrže praline od tamne čokolade intentzivnog okusa, s originalnim punjenjima od smokava, mirisnih narančinih korica i lavande. Odličan izbor za strane poslovne partnere, općenito za poslovni poklon ili kao znak pažnje koji ćete slati prijateljima u inozemstvo. Dobro će se uklopiti i u navijanje za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Naš definitivni favorit su praline s lavandom i smokvama. 

Kod kuće Svaka od ovih pralina odlično će ići uz dobar prošek, a želite li nešto internacionalnij pairing, pokušajte s nekim finim suhim rumom ili peaty single malt whiskyjem.

DOBRA STARA KLASIKA

Adria Gold i Adria Black

Ove bombonjere su ono što mislimo kad kažemo bombonjera: klasične, velike kutije pune čokoladica koje možemo satima kušati i istraživati. Adria Black i Gold proizvode se u njemačkim čokolatijerskim manufakturama i dolaze u 12 okusa u 24 praline. Prema ovim smo bombonjerama imali lagane predrasude, ali ugodno su nas iznenadili odmjereni okus i dobra tekstura čokolade. Praline s marcipanom su iznenađujuće fine, a među favoritima su nam one s kikirikijem, i čokoladnim ganacheom. Cijene su genijalne, 26,99 kuna za bombonjeru s 20 pralina.

Kod kuće Adria Gold i Adria Black poslužite uz kavu ili likere poput Baileysa a možete pokušati i s koktelom poput White Russiana.

LUKSUZNE BOMBONJERE ZA KONOSERE 

Valrhona s 8 vrsta pralina

Ballotins je francuski naziv za male elegantne kutije u kakvima se tradicionalno poklanjaju čokolade. Valrhona je jedan od najcjenjenijih svjetskih zanatskih proizvođača čokolade. Valrhonini Ballotin Box jedan je od njihovih najprodavanijih proizvoda, klasik s kojim u pakiranju od 25 vrhunskih čokoladica dobivate neke od najljepših ekspresija francuske čokolatijerske tradicije. Svaka pralina u ovoj bombonjeri napravljena je od vrhunske mliječne ili tamne čokolade i razveselit će i ozbiljne poznavatelje. Posebna atrakcija su štapići od kandiranih citrusa s tamnom čokoladom.

Kod kuće: Uz vrhunski port, rum, bourbon i whiskey

Lindt Swiss Luxury Collection

Lindtove Swiss Luxury Collection spadaju među elegantnije bombonjere koje se mogu upiti u hrvatskim trgovinama. Sofisticirani okusi, pažnja s kojom je obrađena čokolada i maštovita punjenja a posebno dizajn, ove bombonjere su izvrsna vrijednost za novaca kad trebate zaista reprezentativnu bombonjeru. U Lindtovim luksuznim bombonjerama obratite pažnju na elegantne perle de cacao i lagane, šarmantne carre de stracciatella. Dolaze i u bijelim Praline Gold-White kutijama.

Kod kuće: većina ovih svilenih pralina od mliječne čokolade odlično će se složiti s crnim indijskim čajem, masalom, kavom i lakšim, lepršavijim rumom. Bijele čokolade probajte s laganim aromatičnim pjenušcima poput Moscata d’Asti

BOMBONJERE ZA FOODIEJE 

Delaviuda Praline Delux

Delaviuda je španjolska obiteljska firma, specijalisti za turron. Njihove bombonjere sa zanatskim pralinama, međutim pokazuju Delaviudin knowhow u raznim čokolatijerskim disciplinama. De Lux edicija sadrži praline od badema, lješnjaka, kave, jagode i karamele. Najviše su nam se svidjeli jagoda koja ima svježinu i voćnost prave svježe jagode i luksuzni, duboki okusi kave. 

Kod kuće: jagodi dajte šansu s mekšim ginom u kojem borovica nije preizražena, lješnjaku s Calvadosom ili Armagnacom, a ostale kombinirajte s vrhunskom kavom

Niederegger kolekcije s marcipanom

Nideregger je kultni brend svi ljubitelja marcipana. U široj prodaji nećete pronaći kvalitetniji marcipan od ovoga, posebno u formi malih marcipana obavijenih tamnom i mliječnom čokoladom. Niedereggerova Master kolekcija odličan je poklon za nekoga koga želite upoznati s ovim brendom, ako niste sigurni možete odabrati bomobnjere Minis s pralinama, ali vjerojatno najbolja je velika Niedereggerova bombonjera sa šest okusa marcipana s mliječnom i tamnom čokoladom. Klasični Niederegger nam je vječni pobjednik, a iz bombonjere su prvo nestali okusi kalvadosa od jabuke, gina i tonika i ananasa.  

Kod kuće: Odležani rumovi s malo više voćnih nota bit će idealni za svaki Niederegger

I NAJADVENTSKIJE BOMBONJERE…

Reber Mozart kugle

Vjerojatno najnepogrešivija bombonjera na ovoj listi. Reber je jedan od najuglednijh proizvođača Mozart kugli i brend koji je ovaj genijalni germanski izum popularizirao širom svijeta. Reberove Mozart kugle od konkurencije se razlikuju po kvaliteti marcipana i jezgre od pistacija, i cjelokupnog okusa koji je suzdržaniji i elegantniji od ostalih Mozart kugli.  U Deliiicijama imaju različite kombinacije Reberovih Mozart kugli u bombonjerama, preporučujemo Constanze&Wolfgang.

Kod kuće: najklasičnija kombinacija s Mozart kuglama je vruća kava. Želite li nešto stvarno senzualno, razmislite o Amarettu

Niederegger Zimski klasici I i II

Vrhunski marcipan, dobra čokolada i starinski zimski okusi punča, speculaas keksa, meda s datuljama, đumbira i naranče, instantno vam rješavaju pitanje božićnih bombonjera. Ove okuse Niederegger marcipana s čokoladom ne možete pronaći u njihovim standardnim bombonjerama, riječ je o sezonskom slatkišu u kojem treba uživati dok traje.

Kod kuće uz kuhano crno vino, punč, aromatične začinske čajeve

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.