Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA SENZACIJA Nakon Gina Mare, Brown-Forman grupa kupuje i prestižni Diplomático Rum

Prije samo mjesec dana izvijestili smo o, barem u tom trenutku, vijesti godine i Brown-Formanovoj akviziciji jednog od najznačajnijig gin brendova na svijetu, Gina Mare. Nije prošlo dugo i ista grupacija je objavila novu senzaciju koju doista nitko nije očekivao. Naime, kupuju kompletan venecuelanski brend Diplomático Rum.  

Vijest je tim senzacionalnija jer se radi o prvom rumu u portfelju Brown-Forman Grupe. Doduše, komentar glavnog direktora Brown-Formana Lawsona Whitinga nakon akvizicije Gina Mare, “kako im još rum nedostaje” možda je mogao dati naslutiti da se radi o konkretnom pothvatu.

Ovo preuzimanje međutim vrlo je promišljen potez. Tržište premium rumova u izuzetnom je rastu. Godišnja stopa rasta je u zadnjih pet godina jako visokih 17% pa rumovi sada ukupno čine i 8% ukupne svjetske prodaje jakih alkoholnih pića. Uz to većina tržišta premium rumova su Sjedinjene Američke Države, a slijedi ih Europa i to prije svega Francuska u kojoj se dogodio značajan proboj prodaje rumova izvan pristupačnih karipskih agricolea i to upravo u premium kategoriji.

Da nas je netko pitao što mislimo koji bi rum grupacija poput Brown-Formana izabrala, sasvim sigurno odgovor bi i bio Diplomático. Diplomático Rum vodeći je svjetski rum u ultra-premium kategoriji i na drugom mjestu super-premium rumova za 2021. godinu prema izvještaju IWSR, najvećeg svjetske analitičke kuće tržišta pića.

Inače, o Diplomáticu smo pisali i prije nekoliko godina nakon sjajne prezentacije u koju je u Dubravkinom putu vodio njihov master blender Gilberto Brinceño. Brend su osnovali još 1959. godine vodeći venecuelanski distributeri pod kapom tvrtke Licoreías Unidas SA uz većinski vlasnički udjel kanadskog Seagrama. Kada je Seagram 2001. postao dio Diageovog carstva, iz političkih razloga i opće nacionalizacije koju je u Venecueli provodio Hugo Chavez, Diageo se doslovno riješio Diplomática predavši je grupi investitora pod nazivom Destilerías Unidas SA.

Upravo iz tih razloga sadašnji je vlasnik kompanija registrirana u Španjolskoj pod nazivom Destillers United Group S.L., a na čelu joj je obitelj Ballesteros. Svi rumovi se proizvode u destileriji u podnožju Anda, međutim zbog prilično komplicirane političke situacije iz Venecuele se cisternama prevozi u Panamu u drugu destileriju i punionicu odakle ga i izvoze u ostatak svijeta, dok se tek manja izdanja izvoze direktno iz Venecuele.

Ovom akvizicijom Brown-Forman Grupa ujedno preuzima i panamski pogon, ali rumove će zapravo i dalje prozvoditi proizvoditi Destillers United Group u Venecueli. Diplomático Rum danas gotovo čitavu proizvodnju izvozi i to u više od sto zemalja svijeta, s time da se na dijelu tržišta prodaje pod nazivom Botucal. Brend se sastoji od tri osnovne kategorije: Traditional (Reserva Exclusiva i Selección de Familia), Prestige (koji uključuje i Single Vintage) te limitiranu Distillery Collection.

Diplomáticu dobar dio ozbiljnih poznavatelja rumova zamjera prilično visoku slatkoću i podosta korekcije šećerom, no bez sumnje se radi o dokazano sjajno osmišljenom proizvodu ciljanom na klupsko tržište ultra premium pića. Ovom akvizicijom koja će se realizirati u idućih mjesec i pol dana (cijena nije objavljena) Brown-Forman grupa na velika vrata ulazi ne samo na premium nego i tržište rumova uopće. Nema niti malo dvojbe kako će Diplomático biti i financijski ozbiljan udio zarade čitave grupacije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.