Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Haićanski clairin jedno je od najzanimljivijih i najkarakternijih pića koje jednostavno morate probati

Jaka pića od šećerne trske postaju sve privlačnija kategorija, posebno na barskoj sceni. Haićanski Clairin definitivno je najkarakterniji od svih. Uz to i pravi skriveni dragulj kojeg doista morate probati. Tehnički prema klasifikaciji EU sva se ta pića zapravo mogu svrstati u rumove, međutim radi se o daleko širem rasponu i karakterima. Većinom ih se danas proizvodi od melase, ostatka, bolje rečeno otpada nakon zadnje faze kristalizacije u proizvodnji šećera.

No, neke zemlje i dalje koriste svježi sok šećerne trske. Uglavnom iz određenih povijesnih razloga. Najbolji primjeri su brazilska cachaça ili rhum agricole, poznati rum iz nekadašnjih francuskih kolonija ili departmana. Svježi sok je daleko herbalniji, floralniji i daleko karakterniji od melase. Taj karakter ponekad podsjeća čak i na agavu, odnosno tekilu ili mezcal, a vrlo često je i izravan, čak napadan poput trulog lišća ili vlažne zemlje.

Clairin je upravo to, dapače i pravi skriveni dragulj koji nosi još neobičnih specifičnosti. Desetljećima je ostao izoliran, gotovo potpuno nepoznat javnosti. Zasluge za svjetsku promociju pripadaju bez sumnje gospodinu Luci Garganu, vlasniku genijalne talijanskle etikete Velier. Njegov svojedobni posjet Haitiju doslovno je otvorio vrata clairinu. Naime, clairin je proizvod malih lokalnih destilera, bez industrijske pozadine, najčešće u vrlo opskurnim uvjetima.

Haiti je otok francuske kolonijalne tradicije nevelike površine, a svoj matični otok dijeli s Dominikanskom republikom. Ima jednu jedinu destileriju ruma Barbancourt, ali ima 500-tinjak zapravo kućnih destilera s najčešće priručnim kotlovima. Nije ništa neobično vidjeti kotao sklepan od nekadašnjeg cisterne za vodu ili tanka za ulje.

Podijeljen je u nekoliko zona, odnosno zajednica ili općina, a svaka proizvodi ponešto drugačiji clairin. Prije svega odabire se lokalna trska koja ima specifične karakeristike. Uz to, fermentacija se odvija u nekontroliranim uvjetima, prepuna divljih kvasaca i bakterija. Dodatno, dobar dio proizvođača u fermentaciju ubacuje i aromatične trave ili voće.

Upravo taj manjak klasične ili školske destilerske higijene i divlje kulture stvaraju izvanredne, osebujne karakteristike clairina. Potpuno je uobičajeno imati visoku esternost (ili tzv. funky arome), petrolejne note, tešku citrusnost, zemljanost ili izrazite note trulog voća i bilja.

Koliko god to na prvu zvučalo odbojno, a zvučalo je i nama, zapravo se radi o nevjerojatno neočekivanom balansu i poželjnoj aromatici. Ono što svakako moramo naglasiti je i da se radi o destilatima koji ne odležavaju u drvetu tako da je u čaši apsolutno prisutan puni karakter izvornog destilata.

Clairin nas u mnogočemu podsjeća na artizanske ili ancestralne mezcale. Uvjeti proizvodnje i tehnologija su vrlo, vrlo slični, a upravo su oni ključ i velike rastuće popularnosti Mezcala. Clairin je prema našoj ocjeni zvijezda koju još čeka uspon, a potencijal držimo ozbiljno većim nego mezcalov. 

Na sreću dostupan je i u Hrvatskoj, zahvaljujući Finim stvarima i gospodinu Zlatku Ivkiću koji već godinama ima odvažnosti u ponudu stavljati veliki broj izvrsnih boca i pića izvan mainstreama.

U clairinu svakako možete uživati i čistom, bez miješanja, ali potencijal za koktele je bez i najmanje dvojbe ogroman. Podjednako i za ljetne i za nešto hladnije dane. Mi smo ih kušali u obje varijante i ne možemo se odlučiti koja nam je bolja.

CLAIRIN COMMUNAL  43% alk./vol.

Bijeli destilat u dobrom dijelu sličan rhum agricoleu, kupaža je clairina nekoliko destilera iz različitih zona Haitija. Sajous, Vaval, Casimir i La Rocher svaki daju svoj udio u balansu. Obilnih aroma zrelog ananasa, crnih maslina, prezrelog voća i citrusa uz note gume, slatkastog ličija i morske slanosti. Najbolji izbor za prvi susret i u mnogočemu osobna karta haićanskog clairina koji ima dovoljno pitak alkohol i ipak smirenije arome.

OCJENA  88/100

Fine stvari 230,00 kn

CLAIRIN VAVAL  48,6% alk./vol.

Clairin Fritza Vavala i destilerije Arawaks s južne obale Haitija. Velik, snažan, oštar čak i opor. Izuzetno izravnih, gotovo napadnih aroma zelenih banana i anisa, prezrelog tropskog voća, soka od jabuka, petroleja, ulja od grejpa, tamne čokolade, slanih maslina i kapara. Retroarome su nevjerojatno duge, mesnate, katranaste, čak uz dojam dima. Doslovno bomba i traži na prvu malo odvažnosti.

Definitivno jedno od najkarakternijih i najzanimljivijih pića koje uopće možete, a vjerujte nam i morate probati. 

OCJENA 93/100

Fine stvari 339,00 kn

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.