Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S tri platinaste i 16 zlatnih medalja hrvatska su vina postigla dosad najveći uspjeh na Decanterovim Svjetskim nagradama

Decanterove Svjetske nagrade najvažnije su globalno vinsko natjecanje; ove su godine Decanterovi suci, redom vrhunski profesionalci, ocjenjivali više od 18 tisuća uzoraka vina uz cijeloga svijeta. Na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama hrvatska su vina osvojila tri platinaste i osam zlatnih medalja. Ove smo godine ostali na tri platine, ali se broj zlata udvostručio na šesnaest, što znači da je hrvatska vinska industrija zabilježila najveći međunarodni uspjeh do danas.

Hrvatska je definitivno, kvalitativno gledajući, postala regionalna vinska velesila. Tržišno gledajući, naša se vina i dalje ne izvoze, što znači da i država i vinska industrija, s iznimkom Istre, vode potpuno neefikasnu vinsku politiku. Vina iz male zemlje ne mogu uspješno izaći na svjetsko tržište bez aktivne uloge države u njihovoj promociji. To je tvrda materijalna činjenica koju će možda jednom u budućnosti neka Vlada uspjeti prepoznati.

Kad je riječ o dobitnicima platinastih i zlatnih medalja, valja prvo konstatirati da su se Gianfranco Kozlović i braća Benvenuti zasluženo pretplatili na platinaste medalje. Marko Fakin i ove je godine osvojio zlato. Fakin je jedini hrvatski vinar koji je svake godine otkako je počeo sudjelovati na Decanterovim svjetskim nagradama osvojio bar jednu zlatnu medalju. I Fakinov motovunski susjed Klaudio Tomaz opet je osvojio zlato za odlični teran Barbarossa. 

haiku

Posebno treba istaknuti korčulansku vinariji Zure, koja je ove godine osvojila dvije zlatne medalje. Zlato za Badelov Korlat Supreme iz 2013. godine posebno veseli jer je riječ o dugo odležavanom vinu, koje na hrvatsku vinsku scenu uvodi kulturu zrelih vina. Zlata za Davida Štampara i Branka Jakopića potvrđujiu da Međimurje postaje jedno od vodećih hrvatskih vinogorja, dok zlato za Iločke podrume označuje povratak te velike vinarije u najuži kvalitativni vrh.

No, posebno je važno istaknuti platinastu medalju i 97 bodova za Haiku, macerirano vino plešivičke obitelji Šoškić. Šoškići su, naime, počeli buteljirati vina tek prije tri godine. I već su dobili platinastu medalju, što je zaista izvanredan uspjeh.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.