Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo tri proizvoda buzetske Aure. Dva imaju izrazit potencijal, jedan baš i ne.

Likere i cijelu kategoriju sličnih alkoholnih pića poput bitera, ni struka ni publika u nas zasigurno ne prepoznaje dovoljno. Veći dio odgovornosti za to snose ugostitelji, sommelieri i sami proizvođači, koji nikako nisu sigurni o čemu se radi, kako ta pića kušati i kamo smjestiti. Nerijetko primjerice vidimo dominantno slatke i bogate, guste likere poslužene kao aperitive, što je teška pogreška.

No, da je svijet žestica i ostalih alkoholnih pića u Hrvatskoj općenito sve dinamičniji, možemo zahvaliti prije svega nekolicini vrlo aktivnih i kreativnih proizvođača. Jedan od njih je destilerija Aura, smještena u predivnom ambijentu istarskog Buzeta, a zasigurno je prepoznajete po teraninu, likeru s istarskim teranom i ginu Karbun. Pratimo ta dva pića od samih početaka i imamo određeni stav prema oba, pa smo ih ovoga puta ipak odlučili preskočiti.

Srce i duša svih Aurinih proizvoda je vrlo poduzetni i maštoviti gospodin Mišel Sirotić kojemu moramo odati priznanje za ozbiljan posao i vrlo profesionalni pristup. Pritom mislimo i na suvremeno opremljenu destileriju, specijalizirane trgove i bez sumnje sjajan marketinški pristup, a posebno pohvaljujemo muzej destilacije u najmanjem gradu na svijetu Humu. 

Ima li Hrvatska potencijala u tom segmentu, odlučili smo provjeriti na tri aurina proizvoda koja su dijelom izvan mainstream shvaćanja u Hrvatskoj, a držimo da zaslužuju konkretniji osvrt.

AURA LIKER MASLINA I BADEM  25,8% alk./vol.

aura-maslina-badem

Potpuno neobična kombinacija zelenih badema i maslina (sorte leccino i bjelica) iz vlastitih maslinika, maceriranih šest mjeseci u baznom destilatu. Dobiveni ekstrakt još dodatnih 18 mjeseci odležava u inoksu prije pretakanja u boce. Ako je tome tako, potrebne su gotovo dvije godine od berbe do buteljiranja, što upućuje na ozbiljan pristup.

Riječ je o vrlo, vrlo zanimljivom proizvodu koji gotovo neočekivano ima voćne note sušenog ananasa, uz doista dobro balansiranu jasnu slatkoću i gorčinu uz dojam uljnosti, viskoznosti. Gorčina je vrlo jasno podijeljena između badema i maslina, što nam se posebno svidjelo i ostavlja atraktivan dojam.

Proizvod je svakako za preporuku i držimo da ima izrazit potencijal, možda i najveći od svih Aurinih proizvoda, a smjestili bismo ga između biljnih likera i talijanskih amara, što je odlično.

Manje nedostatke nalazimo u doživljaju prženih nota šećera (to bi trebalo promijeniti ako se želi sofisticirati dojam) i blago prisutnoj alkoholnoj noti koja nas je začudila s obzirom na duljinu odležavanja. Oba bi nedostatka bilo nužno ispeglati jer se radi o manjim detaljima koji stoje na putu za daleko više ocjene koje ovaj proizvod svakako može osvojiti.

Ocjena  85/100

AURA LIKER SUHA SMOKVA 27,24 % alk./vol.

aura-suha-smokva

Suhe smokve su vrlo česta i jedna od najstarijih osnova likerskih začina, a u ovom slučaju radi se suhim smokvama koje šest mjeseci odležavaju u destilatu jabuka. I ovo nas upućuje na ozbiljan pristup kao kod prethodnog likera.

Prema očekivanju, aromatskim profilom dominiraju suhe smoke i to svakako držimo ispravnim. Kod sličnih likera često šećer potpuno prekriva smokve, što ovdje nikako nije slučaj. Također, liker nije jednodimenzionalan i dopunjavaju ga note suhog i kandiranog voća (marelica, ananas) uz blage i vrlo atraktivne note prženih lješnjaka i mliječne čokolade. 

Još jedan proizvod za preporuku i dobrog potencijala. Možda bismo voljeli još manje naglašenu slatkoću koja bi dodatno istaknula izrazitu voćnost kao odliku vrhunskih likera.

No, opet nailazimo na manji nedostatak balansa alkoholne note, gotovo na jednak način kao kod Maslina & Badem likera i to je svakako nužno korigirati. Ovdje znamo da se radi o destilatu jabuka i ako prošli liker koristi identični destilat, onda bismo izvor tog manjeg nedostatka potražili upravo u tome.

Napominjemo kako se radi o nijansama koje blago narušavaju moguću osjetno višu ocjenu.

Ocjena 83/100

AURA APERITIVO ORA D’ORO 12,3 % alk./vol.

ora-d-oro

Jedan od četiri nova proizvoda destilerije Aura i jedini koji smo od njih do sada imali prilike kušati. Radi se o proizvodu koji izravno nazivom upućuje na asocijaciju sa značajnom kategorijom talijanskih aperitivnih likera. Sve ih karakterizira nešto niži alkohol i doza gorčine koja je osjetno blaža i pitkija od kategorije aperitivnih bittera (kao što je Campari).

U ovom slučaju se radi o žitnom baznom destilatu (kakav se koristi i za gin) infuziranom korom naranče i mrkvom uz još 12 vrsta samoniklog autohtonog bilja. Možemo slobodno zaključiti da se radi o klasičnoim pristupu aperitivu.

Ipak, za razliku od prošla dva proizvoda, kod Aperitiva nas baš i nije dojmio. Prije svega, aromatika je prilično nedefinirana. Na mjestu očekivane gorke citrusnosti i zemljaste mrkve, čemu smo se iskreno radovali, dočekala nas je neujednačena i beskarakterna herbalnost, gotovo kao kod jeftinijih biljnih likera. Ono što nam nikako nije leglo je dominantna, na trenutke i dosadna slatkoća prženog (špinanog) šećera uz nedostatak jasno definirane gorčine.  Jednostavno, uz toliko dojma slatkoće gubi se ideja aperitiva i sve podsjeća na komercijalu. Šteta, jer za razliku od prošla dva ima balansiran alkohol, a navedeni sastojci (kora naranče i mrkva) su prvoklasni odabir. Vjerujemo da će budućnost donijeti napredak.

Ocjena 70/100

Aura Maslina & Badem i Suha smokva bez imalo dvojbe proizvodi su odličnog potencijala. Oba još uvijek imaju nekih manjih nedostataka za vrhunsku kategoriju koju bi mogli zaslužiti, ali vjerujemo kako to nije nešto što destilerija ne bi mogla ispraviti.

Posebno pohvaljujemo postotke alkohola koji nisu identični u svim likerima i prilagođeni su optimumu svakog pojedinačnog proizvoda. Držimo to vrlo mudrim i ozbiljnim pristupom. Svakako ih preporučamo!

Aura Aperitivo Ora d’Oro nam se pak čini nedovršen, bez definiranog karaktera i konkretne ideje što bi trebao biti. No, poznavajući razvoj nekih drugih Aura proizvoda, prije svega Karbuna, sigurni smo da će gospodin Sirotić naći rješenje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.