Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veralda Dorata spada među impresivnije primjere maceriranih i odležanih malvazija

veralda-1

Zapadnoistarska vinarija Veralda upravo prolazi kroz dosta fascinantnu kvalitativnu transformaciju. Veralda raspolaže s pedesetak hektara vinograda na vrhunskim položajima, što znači da materijal za izvrsnost postoji. No, otkako surađuje s velikim enologom Milanom Budinskim, Veralda je drastično podigla kvalitativnu letvicu.

Veraldino novo vino, Malvazija Dorata iz 2019. prilično impresivno svjedoči o napretku vinarije obitelji Visintin. Dorata je organsko vino zlatne boje, koje je maceriralo četiri tjedna. Dio vina dozrijevao je 12 mjeseci u hrastovim bačvama različitih zapremina i starosti, dok je drugi dio odležavao u inoksu, na talogu.

veralda-dorata1

Rezultat je odlična, originalna malvazija koja plijeni zrelošću, strukturom i teksturom. Doratin bouquet prepun je zrelog žutog voća i suhih citrusa. Okusi korespondiraju s aromama i lagano asociraju na Condrieu.

Luciano Visintin

Osobito je važno da je vino integralno i puno: nema one zloglasne šupljine na srednjem nepcu, koja se tako često javlja u hrvstskoj vinskoj proizvodnji. Tanini su mekani i glatki, kiseline postojane, 14 posto alkohola ne smeta, naprotiv, dok je završetak dug, zreo, slasan i mineralan. Veraldina Dorata blizu je vrhuncu, ali ispred sebe sigurno ima još barem pet godina hedonističkog života.

Dorata iz 2019. traži ozbiljnu, raskošnu hranu: jastoge, hlapove, škampe, šanpjera, škrpinu, velikog oslića, zubaca, divljeg brancina, kao i prvorazrednu teletinu, crnu slavonsku svinju i prirodno uzgojenu piletinu.

Bude li ovako dobra u kontinuitetu, malvazija Dorata će se uvrstiti među klasična istarska vina, poput Kozlovićeve Santa Lucie ili Claieva Sv.Jakova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.