Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Japanci su napravili elektroničke štapiće s kojima hrana djeluje slanija

stapici

Kako posoliti hranu a ne predozirati se natrijem? Potraga za odgovorom na ovo pitanje japanske je znanstvenike dovela do otkrića koje bi uskoro trebali testirati na tržištu. Izumili su elektroničke štapiće koji, kad se njima jede, stvaraju dojam da je hrana slanija nego što jest, piše The Guardian.

Štapići dolaze s malom narukvicom koju korisnik nosi dok jede s njima. Štapići prek programa mikroračunala iz hrane izbacuju natrijeve ione, koji ulaze u usta korisnika i stvaraju osjećaj slanosti. Zahvaljujući električnoj stimulaciji, sve što se jede s tim štapićima djelovat će slanije. Štapiće je izumio laboratorij profesora Homei Miyashite sa Sveučilišta Meiji u Tokiju, u suradnji s prehrambenim divom Kirinom. Trenutno usavršavaju prototip  i nadaju se da će štapići potrošačima biti dostupni iduće godine. Japanci jedu puno soli, ali nisu jedini. Kompletna suvremena prehrana, od fast fooda do kućnih recepata, kronično pati od viška soli. Tako smo istrenirali okusne receptore.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos najviše 5 grama soli dnevno, uglavnom unosimo dvostruko i više.  Prema dosadašnjim testiranjima, elektronički štapići pojačavaju dojam slanosti za 1,5 puta. Kada bismo prepolovili dnevni unos soli masovno bismo se zdravstveno preporodili. Ali potpuno je iluzorno očekivati da bi većina ljudi pristala na hranu koja im djeluje bljutavo ili odustati od omiljenih slanih jela. Nakon što smo osvijestili šećer, masnoće i štetne aditive, pred nama je duga borba protiv prekomjernog unosa soli, a trikovi poput elektroničkih štapića možda nekome usput i pomognu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.