Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jose Andrés kuha za prvi SpaceX-ova komercijalni let. U svemir šalje paellu

andres-paella

Kuhari vole astronaute. Svoja su jela na svemirsku stanicu slali Alain Ducasse, Thierry Marx, François Adamski, a na prvom SpaceX-ovu komercijalnom letu, na kojemu će biti četiri turista, putnici će uživati u meniju Jose Andrésa. SpaceX je lani u rujnu odradio svoj prvi privatni let. Za preksutra je najavljen njihov prvi komercijalni let, u partnerstvu s teksaškom aviokompanijom Axiom Space.

Prva Axiomova svemirska misija s posadom nazvana je. Testiranje spremnosti prošla je 25. ožujka. Misija Axiom Space, koja će astronaute i turiste poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu, trebala bi biti lansirana 6. travnja. Trebali su letjeti u nedjelju iz Kennedy svemirskog centra, ali su odgodili jer je NASA na obližnjoj lansirnoj rampi istoga dana testirala svoju raketu za Mjesec Artemis-1.

Prvi turisti na Svemirsku stanicu stići će u SpaceX-ovoj letjelici Crew Dragon, a lansirat će je raketom za višekratnu uporabu SpaceX Falcon 9. Lansiranje je zakazano za šest popodne po našem vremenu i prenosit će ga uživo na Space.comu.  

Prošlog rujna u svemir je otišla prva orbitalna misija s amaterskom posadom. Ovo sada je privatni komercijalni let, što je važan korak naprijed u industriji od koje se u budućnosti puno očekuje. Let osim SpaceX-a osigurava i NASA. Misija će ukupno trajati deset dana, a četiri neustrašiva turista  će na Međunarodnoj svemirskoj postaji provesti osam dana. 

NASA ima stroga pravila o hrani i posuđu koje šalje u svemir, ali Jose Andres uspio je sastaviti gurmanski meni. “NASA ima vrlo stroga pravila o transportu i čuvanju hrane ali prije svega o nutricionističkoj vrijednosti, kalorijama…morali smo poštovati upute a ujedno sačuvamo dušu jela koja smo osmislili,” izjavila je chefica Charisse Dikens koja je nadgledala projekt. Jose Andrésa je za ovaj let odabrao osobno vlasnik SpaceX-a Elon Musk, a meni se sastoji uglavnom od španjolskih klasika poput paelle.

Što će zaisgurno veseliti i kapetana misije,  NASA-ina veterana Michael Lópeza-Alegríu,  Amerikanca španjolskih korijena. Andrés je odabrao španjolski meni jer ta jela najbolje poznaje pa je mogao biti siguran da će ih uspješno prilagoditi velikim NASA-inim zahtjevima. “Prije nego sam dobio priliku hraniti ljude u svemiru, cijeli sam život sanjao da ih hrani pod morem, kao u romanu Julesa Vernea.” rekao je Andrés za portal Food&Wine.

Osim paelle, na prvom meniju velikog chefa, osnivača World Central Kitchena koji upravo hrani tisuće izbjeglica iz Ukrajine, bit će file iberijske svinje s pistom, jelom iz  Estremadure, srodnikom sataraša koje se priprema od rajčica, luka, patlidžana, tikvica i paprika, paella će biti s piletinom i gljivama, jelo koje Andrés, kako kaže “zagovara cijeloga svog života”, na letjelici će obavezno biti španjolskog pršuta, salshichona, slanih oraha i divota. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.