Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novigradski Čok i dalje je perfektan primjer jednostavnog, golog kuhanja ribe, rakova i školjki

cok-g

Pojam naked chef nastao je, naravno, kako bi se od tada mladog i fotogeničnog Jamiea Olivera stvorio što zvučniji brand s malo neophodne kontroverze. Govoreći čisto gastronomski, naked chef trebao je označavati jednostavan pristup bazičnim, široko dostupnim, prirodnim sastojcima.

Legendarna konoba Čok u Novigradu, gdje povremeno jedu neki od najpoznatijih sjevernotalijanskih chefova s pregršt Michelinovih zvjezdica, idealan je primjer golog kuhanja s veoma dobrim sastojcima. I tako već godinama.

cok-carpaccio

U Čoku valjda cijelo desetljeće jedemo ista ili slična jela koja nam, međutim, nikad nisu dosadnajer su perfektno ukusna. Tipičan je primjer legendarni Čokov brancin na pari pripremljen u konvektomatu. Taj retro recept u kojem neumjereno uživamo negdje od 2016. trebao bi postati zaštićeni trademark istarske restoranske scene.

cok-1

Čokov je brancin i u subotu bio fantastično sočan, delikatan i općenito fenomenalan, kao i kuhani krumpir i mrkva, koji su se slatkoćom mogli mjeriti s najukusnijim južnodalmatinskim povrćem. Prije brancina probali smo jako finu paštetu od kuhane bijele ribe, odličan carpaccio od cipla i nekoliko različitih formata srdela, marinirane, slane i lagano dimljene, koje su sve imale veoma snažan i čist okus. Svaki zalogaj koji smo jučer pojeli kod Čoka izazivao je čisto zadovoljstvo. Kad bi svako mjesto u Istri imalo barem jedan restoran Čokova ranga, cijela bi Istra cijelu godinu bila okupirana gastro turistima. 

cok-riba

Čokova je posebna vrijednost u tome što se ni u jednom trenutku nije pokušao baviti fine diningom. Koketiranje s fine diningom, koji je disciplina za sebe, ozbiljno je kompromitiralo mnoge restorane na moru i u Zagrebu, jer se često svodilo na upropaštavanje vrhunskih sastojaka nepotrebnim ili neznalačkim korištenjem tehnika iz sasvim drugih gastronomskih konteksta.

Čokova jednostavnost, plemenita bazičnost čine ovaj restoran vitalnim, odličnim i posve nezaobilaznim ako zaista volite ribu. A tu su i neki konoserski detalji, poput široke selekcije maslinovih ulja i genijalnih Göllesovih octova koje koristi malo tko u Hrvatskoj.

Izbor vina nije velik, no Čok uvijek drži par uistinu dobrih buteljki. Jučer smo pili šampionsku Laguninu Malvaziju Vižinadu iz 2015. i raspjevanu, šarmantnu Terzolovu mladu Malvaziju iz 2021. Čok je, razumije se, i za jučerašnji ručak bio prilično pun. 

KONOBA ČOK

 Svetog Antona 2, Novigrad

HRANA +4/5  VINA 3/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.