Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marina je sasvim sigurno najbolji riblji restoran u Istri, a vjerojatno i šire

marina-g

Na jučerašnjoj je večeri kod Marine Gaši hrana bila gotovo savršena, i to od prvog do zadnjeg zalogaja.

Gospođa Gaši kuha isključivo ribe, rakove i školjke. Na njenim degustacijskim menijima nema mesa ni vegetarijanskih jela. Njen je restoran riblji restoran u najboljem smislu te riječi: sve je svježe, sve je pripremljeno s puno osjećaja za nijanse okusa i tekstura, i skoro sve je uvijek drukčije, jer Marina doslovno živi od dnevnog ulova. Marina je definitivno najbolji riblji restoran u Istri, a i šire.

Među četiri sinoćnja pozdrava iz kuhinje posebno se istakla kremasta, bogata salata od orade s toliko čistim i jakim okusima da bi mogla funkcionirati kao samostalno jelo. Sardon je, pak, poslužen na keksiću koji je asocirao na amarete: kombinacija slatkog i ribljeg bila je stanoviti lajtmotiv jučerašnje večere.

marina-amareti

Sirovi gof tako je serviran s kumkvatom i kavom, a briljantni tartar od škampa s ukiseljenim divljim šparogama položen je na toplom, slatkom briošu: ovdje je i kontrast temperatura odigrao važnu ulogu.

Velike lokalne kozice u ribljoj juhi s porilukom skrenule su nakratko večeru u azijskom smjeru: ukusna ali delikatna juha blago je, baš s mjerom, začinjena sezamovim uljem i zelenim čilijem.

Krema od škampa s čičokama i dehidriranom ribljom juhom opet je bila jodirano slatka i apsolutno preukusna, dok su jedino taglioni s botargom od romba zaostajali u okusu; botarga kao da se negdje izgubila.

No, zato je završetak bio veličanstven: relativno debeli odrezak orade u umaku od zrnatog senfa i kopra vrijedio je najvišu ocjenu: riba je bila puna okusa, s onom idealnom, sočno-čvrstom teksturom. Uz oradu smo dobili tehnički vrlo uspjelu tempuru od peršina.

Vinska je lista puna organskih i biodinamičkih vina, katkad po neracionalno niskim cijenama, pa Podveršičeva Kapja iz 2015. jedan od naših najdražih oranža,  košta 420 kuna.

Kod Marine Gaši počeli smo dolaziti prije sedam godina. Gospođa Gaši tada je bila talentirana entuzijastica. Sada je vrhunska profesionalka, s vrlo lojalnom publikom. U četvrtak navečer u prilično pustom Novigradu njen je restoran bio dobro popunjen.

Jednu od naših najboljih  ovogodišnjih večera platili smo 2300 kuna, što za ovsko visoku razinu kuhanja nije mnogo.

MARINA GAŠI

Ulica Sv. Antona 38, Novigrad

HRANA -5/5  VINA -4/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT -4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.