Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ruski vlasnik Vladislav Skvortsov preko noći je napustio vodič Gault&Millau

gault-millau-slovenija

Putinova invazija na Ukrajinu izazvala je kaos u centrali francuskog vodiča Gault&Millau, pišu tamošnji mediji. Predsjednik Gault&Millaua Vladislav Skvortsov, koji je s ocem Igorom preuzeo vodič u siječnju 2019. godine, svojim je suradnicima upravo javio da napušta kompaniju.

Skvortsov, poznati frankofil, sin Ukrajinke i Rusa, rekao je da službeno daje ostavku na sve dužnosti u vodiču kako bi izbjegao bilo kakve neugodnosti i spriječio da politika Vladimira Putina ugrozi razvoj vodiča. Njegov otac Igor Skvorcov, inače predsjednik afričke centrale VTB banke čija su sredstva zamrznuta u sklopu zapadnih sankcija Rusiji, nije sudjelovao ni u upravljanju Gault&Millauom niti u sinovoj odluci, tvrde izvori na koje se pozivaju francuski novinari. Iako Gault&Millau nema formalne veze s VTB bankom, očito je da će zamrzavanje imovine i ostale posljedice ruske invazije na Ukrajinu preko ruskog vlasništva utjecati na vodič.  

Rusko preuzimanje Gault&Millaua svojedobno se pretvorilo u još jednu burnu dramu kakve su obilježile desetljeća vodiča. Prije dvije godine, 18. rujna vlasnici su dali otkaz dugogodišnjem uredniku Jacquesu Ballyju.

Objavili su da je novi generalni direktor vodiča Zakari Benkhadra, bez spomena i zahvale Ballyju i bez objašnjenja njegove nagle smjene. Tada se otkrilo da je vodič u većoj krizi nego što se mislilo: loše poslovanje, nezadovoljni sponzori, franšizeri uglavnom prepušteni sami sebi, sukobi u uredništvu. Nakon Ballyjeve smjene, koja očigledno nije bila sporazumna iako je on ostao zaposlen u kompaniji, u javnosti su izišle razne pozadine priče. 

Gault&Millau, vodič koji je inovativnim pristupom 70-tih promijenio restoranski biznis i stvorio prve celebrity chefove, danas nema ni dio nekadašnjeg statusa. Imidž mu je dodatno ugrozio bivši vlasnik Come de Cherisey, kad je vodič prodao obitelji Skvortsov, direktno povezanoj s Putinom preko VTB banke. Rusi su obećali da će u Gault&Millau uložiti nekoliko milijuna dolara, ali nikad nije otkriveno za kolikoj e De Cherisey prodao vodič.

Novi vlasnici su za direktora imenovali Jacquesa Ballyja, koji je najavio da će u bliskoj suradnji sa Skvortsovima vodič “nastaviti razvijati u Francuskoj i inozemstvu čuvajući njegove povijesne vrijednosti”. Već u siječnju 2020. Skvortsovi su angažirali švicarskog upravitelja Patricka Hayouna sa zadatkom da restrukturiraa firmu “koja osim vanjskog imidža više nije imala ni pravo vodstvo ni operativnu strategiju ni organiziranu komunikaciju”, zbog čega je otkazao suradnju i PR agenciji Pascale Venot.

Rusi su planirari pokrenuti vodiče “gdje god je to moguće”, ali analitičari njihovoj ambiciji nisu davali previše kredita. Neke dobavljače Gault&Millau nije plaćao godinama. Vlasnicima licenci se prestao baviti, pa su neki prijetili organiziranim akcijama. 

U samoj centrali, sukob je eskalirao početkom 2020. kad su Skvortsovi doveli upravitelja i počeli tražiti zamjenu za Ballyja izostavljajući ga iz važnih odluka. U svibnju su se preko zajedničkih prijatelja upoznali sa Zakarijem Benkhadrom. Krajem srpnja dali su mu ozbiljnu ponudu. Kao i ranije Bailly, Benkhadra je bio impresioniran sofisticiranošću i planovima Skvortsovih.

Preuzeo je odgovornost za ambiciozni plan pokretanja Gault&Millaua u svakoj europskoj zemlji do kraja 2021. Pod njegovim motom etičnost i certificiranje, u Njemačku su ušli kroz partnerstvo s Burdom, otvorili su talijansko tržište i najavili nove projekte u Francuskoj. Rusi nisu uzeli u obzir promjene koje je u restoranskoj industriji izazvala pandemija, ali vodič je nastavio normalno izlaziti, uvoditi novine i održavati evente koliko su lockdowni dopuštali. 

Vladislava Skvortsova na mjestu predsjednika zamjenjuje Patrick Hayoun, švicarski administrator koji je bio dio vodičke “borde” od dolaska Rusa i koji je već diskretno upravljao interesima i sudbinom brenda. Prema našim informacijama, bivši ruski predsjednik neće se vraćati u operativni vodič ni nakon završetka rata u Ukrajini. Sastanak timova Gault & Millau zakazan za četvrtak trebao bi omogućiti jasnije uvid u organizacijsku shemu.

Osim promjene uprave, vodič prolazi kroz niz stresova. Prema informacijama u francuskim medijima, neki su partneri zabrinuti zbog situacije, boje se za imidž i razmišljaju o prekidu suradnje s Gault&Millauom zbog ruskog vlasništva i VTB banke. Dok se međunarodna zajednica bori protiv Putinove agresije, izravna ili neizravna podrška događanjima vezanima uz Gault&Millau mogla bi im donijeti probleme.

Od 23 korisnika licence koliko ih je bilo kad su Rusi preuzeli vodič, danas su ostala samo četiri, a ostali su bankrotirali ili odustali. Oni koji su ostali, navodno su pokušali organizirati “državni udar protiv Rusa” u vodiču. Sada pak govore da moraju obnoviti cijeli koncept i međunarodnu mrežu Gault&Millaua. Nova kriza u žutom vodiču očito je tek počela. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.