Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Espresso Martini bit će hit ovogodišnje barske scene

espresso-martini

Kad netko spomene Martini prvo nam na pamet pada James Bond 007 i njegov “Shaken not stirred” (protresen, ne zamiješan), a mnogi taj koktel s punim pravom smatraju najsvestranijim koktelom na svijetu. Varijanta Espresso Martini najbolji je dokaz tih tvrdnji, a evo i zašto.

“Pravi” ili suhi (Dry) Martini koktel u svojoj osnovi je mješavina gina i vermuta, najčešće poslužena u karakterističnoj martini čaši oblika slova V i dekorirana maslinama ili koricom limuna. Slobodno možemo reći kako je Martini najprepoznatljivi koktel na bazi gina.

Istina, globalnu prepoznatljivost stekao je u svojoj varijaciji koja ne uključuje gin. Piće Jamesa Bonda je Votka Martini, u kojoj votka daje teksturu, ali aromatiku donosi vermut. Budimo korektni do kraja, originalni Bondov koktel je zapravo Vesper (gin, votka i Kina Lillet aperitivno vino s kininom).

Kao balans kristalnom Votka Martiniju, 1983. godine Dick Bradsell iz londonske Soho Braserrie dobio je narudžbu od osobe (navodno ženskog “top modela”) za pićem koje bi trebalo: “Wake me up, and fuck me up”. Bradsell je zgrabio ono što mu je bilo pri ruci. Votku, šećerni sirup, likere od kave i svježi espresso! Rođen je Espresso Martini ili Votka Espresso.

Popularnost ovog koktela munjevito se proširila londonskom klupskom scenom uz etiketu najboljeg jutarnjeg podizača nakon cjelonočnih terevenki. Nećemo puno pogriješti ako ga nazovemo i pretečom opsesije energetskim pićima s kofeinom (Bradsell je inačicu koktela čak i nazvao Pharmaceutical Stimulant). Baš taj, u osnovi stimulativni koktel danas se vrtoglavo uspinje po barskoj sceni. 

Iako osobno ne preferiramo koktele koji snizuju temperaturu kave (poput Irish Coffee) ne iznenađuje kako je upravo Espresso Martini najtraženiji recept prema nekoliko vodećih specijaliziranih web stranica, a svjetski barovi ga smještaju u Top 10 najprodavanijih prošle godine uz nevjerojatno veliki rast (u prosjeku je šesti najprodavaniji koktel na svijetu).

Tome se ne treba nimalo čuditi kad nam je posve jasno kako i kava postaje sve veća zanatska vještina. Baristi su postali ekvivalenti barmenima, a priprava napitaka od kave umjetnost.

Vrhunski espresso je vrhunski organoleptički doživljaj, svjetlosnim godinama udaljen od generičke gorke kave i kofeinskog šuta na koje su nas navikavali. Nažalost u Hrvatskoj se pravi espresso još uvijek može popiti tek na rijetkim mjestima, ali optimistično pratimo kako broj raste nezaustavljivo i kod nas.

Čini se kako profesionalci barske scene s punim pravom predviđaju Espresso Martiniju hit status ove godine. Imajmo uvijek na umu kako je svaki koktel kvalitetan najmanje onoliko koliko su kvalitetni njegovi sastojci, uključivo i espresso. U nastavku donosimo recepturu prema standardu IBA (Međunarodne udruge barmena).

ESPRESSO MARTINI

espresso-martini

Sastojci 

  • 50 ml  votke
  • 30 ml  likera od kave (npr. Kahlúa)
  • 10 ml  šećernog sirupa
  • 1 jači espresso

Priprema 

Sve sastojke protresti s ledom u shakeru i procijediti u ohlađenu čašu za koktel.

Količinu šećera je najbolje odrediti prema osobnim željama, a može se i dekorirati s par zrna kave na vrhu kreme u čaši.

Napomena

Izuzetno je važno upotrijebiti svježi, vrući espresso (a ne hladni) kako bi se nakon naglog hlađenja u shakeru sačuvala i formirala espresso krema pri posluživanju u čašu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.