Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

JELO MJESECA Štokalj s crnim tartufom u Plavom podrumu pokazao nam je snagu i privačnost sušene hobotnice

hobotnica-.g

Na Rabu se tradicionalno suše hobotnice. Hobotnice se razapnu, pa se tijekom zime suše na buri. Otočani sušenu hobotnicu zovu štokalj, a DanielaKramarić, i sama porijeklom s Raba, u Plavom podrumu ovaj je danas sve rjeđi sastojak pretvorila u nacionalni specijalitet Michelinove klase.

Chefovi Plavog podruma štokalj pripremaju s poširanim jajem, pjenicom od krumpira, ribanim dehidriranim žumanjkom, prahom od crnih maslina, maslinovim uljem i velikom fetom tuber melanosporuma, najmirisnijeg crnog tartufa.

Ovo je jelo briljantno zato što spaja rustikalne okuse i čvrstu teksturu sušene hobotnice s raskošnim, svilenkasto-kremastim teksturama i okusima žumanjka i pjenice podcrtanima sasvim laganom gorčinom maslina. Crni tartuf sušenoj hobotnici daje zemljastu aromu i notu luksuza.

Posebno je važno da je štokalj i u ovom elabiriranom gastronomskom izdanju zadržao instantnu privlačnost comfort fooda.  U Hrvatskoj, zapravo, nismo probali puno toliko uspješnij nacionalnih jela, koja su i u formatu fine dininga sačuvala svoju tradicijsku crtu. Uz sušenu hobotnicu s crnim tartufom pili smo čvrsto strukturiranu, bogatu Benvenutijevu malvaziju Anno Domini iz 2018. godine.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

JELO MJESECA Štokalj s crnim tartufom u Plavom podrumu pokazao nam je snagu i privačnost sušene hobotnice

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min