Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomci su upravo buteljirali Rock Star, programatski biodinamički rizling. Senzacionalan je

rockstar-2020-tomac-rizling-fb

Na etiketi vina Rock Star ne piše rizling. Zato što obitelj Tomac smatra da je važno afirmirati terroir i proceduru proizvodnje posve prirodnih vina. Rizling za ovo vino dolazi, naime, iz biodinamičkih vinograda za koje su Tomci uvjereni da daju neusproedivo kvalitetnije grožđe od vinograda u konvencionalnom uzgoju.

Ime Rock Star nije samo zabavno, nego i simbolički precizno; ono povezuje kamen (tlo) i zvijezde (nebo), nebo ima važnu ulogu u bidodinamičkoj filozofiji poljoprivredne proizvodnje. Dva slova u logtipu također predstavljaju zemlju i nebo. Riječ je,dakle, o programatskom biodinamičkom, terrorirskom vinu, koje naglašava prirodnu vinogradarsku i vinarsku orijentaciju Martine, Tomislava i Zvonimira Tomca.

Rock Star nije maceriran. Riječ je o bistrom, kristalno prozirnom, svijetlom, gotovo uobičajeno proizvedenom vinu, koje razbija predrasude dijela hrvatske vinske publike da prirodna vina moraju biti macerirana. Naravno da ne moraju. Oranži su samo stil vinifikacije, a ne aprirorna značajka prirodnih vina.

rockstar-2020-tomac-ID

Neovisno o ideologiji prirodnih vina i o činjenici da zaista poštujemo vinogradare i vinare koji se pokušavaju baviti teškom i riskantnom disciplinom prirodnog uzgoja i proizvodnje, Rock Star je naprosto fenomenalan.

On kvalitetom nadilazi svoju programatsku misiju. Rock Star je vino dramatične mineralnosti i citrusno-zelenog bouqueta; limuni, limete, kora i lišće citrusa, granny smith jabuka, mladi grašak, ali i chablisovski mokri kamen. Nikad u Hrvatskoj nismo probali sličan rizling: Rock Star iz daljne podsjeća na neke velike njemačke  posve suhe rizlinge koji mogu trajati desetljećima, ili još više na Loimerov Steinmassl, single vineyard iz Kamptala, s tim da u ovoj mladoj fazi, Rock Star ne posjeduje petrolejske elemente.

Na okusu je prvo brutalno suh, sa slanim mineralnim završetkom ali i dovoljno zrelosti da bi se brzo zaokružio. Poslije mineralno-slanog osjećaja, u ustima ostaje još malo slatkog voća.

Rock Star je iznimno kompleksan i vjerojatno će se mijenjati godinama. Rock Star je i izvrsno gastronomsko vino. Probali smo ga uz gusja jetra i i lososovu ikru, dvije delikatese koje se drastično razlikuju. Funkcionirao je uzorno i uz foie gras i uz lososov kavijar, i to zato što njegova kiselina lakoćom reže masnoću gusijh jetara, dok njegova mineralnost savršeno prati ikru.

Rock Star jedno je od velikih prirodnih vina obitelji Tomac. No, od blanc de noirs pjenušca očekujemo još više.

Gastropreporuka kavijar, ikra od lososa, ikra od pastrve, botarga, kamenice, sushi (osim otora i jegulje) ježinci, kozice, carpaccio i tartar od bijele ribe, šparoge, mladi grašak, kozji sirevi. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.