Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pomalo šokantni rezultati ankete o hrvatskim restoranima. Gostima najviše smetaju konobari

meni-jelovnik-restoran

Kult Plave Kamenice jučer je na web stranici objavio upitnik o tome što gostima najviše smeta u hrvatskim restoranima. Sudionicima ankete ponudili smo 11 odgovora, od previsokih cijena do izbora glazbe.

U prva 24 sata u anketi je sudjelovalo 2368 čitatelja. Rezultati su pomalo šokantni. Hrvatskim restoranskim gostima najviše ne smetaju ni cijene, premda u puno restorana rastu, pa čak ni loše kuhanje.

Prema rezultatima naše internetske ankete hrvatskim restoranskim gostima uvjerlivo najviše smetaju neljubazni i spori konobari. Čak 478 sudionika ankete, oko 20 posto, smatra su da je spor i neljubazan servis najveći problem domaćih restorana. Slijede loše kuhanje i dosadni jelovnici.

Konobari su u očima gostiju uvjerljivo najslabija točka hrvatske restoranske industrije. Što nije neobično.  U restoranskom servisu radi sve više ljudi koji ne znaju ništa o konobarskom poslu.

Konobarski je posao kompleksan, stručan, naporan i zahtijeva puno znanja i senzibilnosti. Mladi koji tek ulaze u industriju sve to nemaju vremena naučiti i nemaju gdje učiti. Uvozna radna snaga loše je rješenje, jer strani konobari ne razumiju lokalne kontekste, lokalnu gastronomiju i lokalna vina. Već se godinama govori da u hrvatskim restoranima nema tko raditi. Sad se vidi da su gosti prepoznali takvo stanje.

Zanimljivo je da su gosti na treće mjesto svojih zamjerki stavili nemaštovitost jelovnika, na što često upozoravamo: restorani koji redovito ne mijenjaju jelovnike gubit će tržište, osim ako se ne radi o specijaliziranim restoranima poput sushi barova ili pizzerija. Druga zanimljivost je da je uređenje restorana kao faktor uvjerljivo zadnje, iako investitori na uređenje u pravilu troše većinu budžeta kad otvaraju restorane. Posebno je važno da su cijene tek na petom mjestu zamjerki.

Većina restoratera boji se cijena. Naša anketa, međutim, pokazuje da goste puno više smetaju loš servis, nestručno kuhanje i dosadni jelovnici, što može značiti da zaista dobri restorani imaju još prostora za dizanje cijena. Evo kompletnih rezultata ankete Što vas najviše smeta u restoranima? 

Neljubazna i spora posluga478
Loše kuhanje386
Nemaštovit izbor jela ‘sve je uvijek isto’340
Loše namirnice317
Cijene su previsoke283
Nedostatna higijena199
Visoke cijene vina 164
Izbor glazbe71
Loš izbor vina 65
Premali izbor jela37
Uređenje restorana28
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.