Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franjo Kolarić postaje jedan od najistaknutijih hrvatskih proizvođača vina iz amfore

kolaric-web

Sivi pinot iz 2021. proveo je u amfori tek četiri mjeseca. Sada ima dramatičnu lakiranu smeđecrvenu boju poput Hennessyeva XO konjaka. “Za nekoliko mjeseci boja će pasti, približit će se normalnoj jantarnoj,” objašnjavao nam je u ponedjeljak popodne Franjo Kolarić dok smo na njegovu imanju kraj Jastrebarskog kušali seriju novih vina iz amfore.

Kad smo ga prvi put posjetili, vodeći domaći specijalist za sivi pinot tek je bio počeo eksperimentirati s amforama. Sada Kolarić ima četiri gruzijske amfore od po 1200 litara.  Vina u amforama provode točno godinu dana, tako da je ovaj mladi nedovršeni oranž smeđe boje istočen iz amfore tek da bismo ga usporedili s ranijim berbama.

Sivi pinot iz amfore 2020. ima standardnu, gravnerovsku boju dulje maceriranih bijelih vina, jako je živahan, s dobro sačuvanim kiselinama, i vrlo dugim glatkim završetkom.

coletti-kolaric-amfora-grigio-1

Sivi pinot iz amfore iz 2019. naglašeno miriše na kruške poširane s toplim zimskim začinima. Vino je usprkos moćnom tijelu i jakim taninima skoro perfektno balansirano, elegantno, bez rubova, bez tragova oksidacije i bez neželjenih mirisa kakvi se i danas često javljaju kod mnogih oranža.

Rizling iz amfore izvrsno je vino, tek na početku razvoja: uz voćno začinske note u rizlingu su se počeli javljati prvi tragovi petrolejskih nijansi. Traminac iz amfore iznimno je koncentriran i mišićav. Kolarić razmišlja o tome da ga kupažira s jednim od sivih pinota. Ako bi se traminac pomiješao sa sivim pinotom iz različire berbe, dobili bismo zapravo multivintage cuvee, vinski stil tipičan za pojedine klasične šampanjske kuće poput Henri Girauda.

Kolekcija vina iz amfore, koju smo kušali početkom tjedna, definitivno promovira Kolarića u jednog od istaknutijih domaćih proizvođača maceriranih bijelih vina. Što, međutim, nije njegov core business.

kolaric-pinog-grigio

Glavni Kolarićev posao jesu konvencionalni sivi pinoti i pjenušci proizvedeni šampanjskom metodom. Pod brendom Coletti, Kolarićevi su se pjenušci proširili cijelom Hrvatskom. Lani su se, primjerice, točili u čak 98 splitskih restorana i barova.

“Točno je da smo u zadnje dvije godine doživjeli značajnu ekspanziju,” kaže gospodin Kolarić,” Zanimljivo je da su naša vina, osobito pjenušci, traženi i u Istri, premda se u vinarskim krugovima često govori da je Istra zatvoreno regionalno tržište.” 

Pjenušci Coletti probili su se na vrlo mnogo vinskih karti jer predstavljaju vrlo dobru vrijednost za novac: oni su čisti, voćni, šarmantni ali s dovoljno tijela da bi mogli funkcionirati i uz hranu a ne samo kao aperitiv. Nama se osobito sviđa Rose, koji se proizvodi isključivo od crnog pinota, što međutim limitira njegovu dostupnost.

Kad je pak riječ o konvencionalnim sivim pinotima, Franjo Kolarić tu je naprosto pogodio nišu.  Sivog pinota u Hrvatskoj nema dovoljno. Vlado Krauthaker, primjerice, najbrže prodaje baš sivi pinot. A Franjo Kolarić kao glavni hrvatski specijalist za pinot grigio, svoja konvencionalna vina plasira brzinom prodaje mlade malvazzje.

Nama je osobito zanimljiv Grigio Grande, ambiciozno vino koje je provelo godinu dana u velikoj drvenoj bačvi i koje uspješno spaja pojedine značajke talijanskih i alzaških sivih pinota.

Uz putrastu, četiri sata pečenu teletinu ispod peke glaziranu medom i crnim Erdingerom (svi plešivički vinari vole kuhati) pili smo veoma bogat crni pinot.

Franjo Kolarić iz godine u godinu napreduje . Vina su sve ambicioznija i uspjelija, projekt za izgradnju podruma izgleda privlačno, a novi Kolarićev vinograd kojeg će zasaditi starin plešivičkim sortama, bit će u organskom uzgoju što je, uostalom, najispravniji put daljnjeg razvoja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.