Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVOGODIŠNJA LISTA Sedam najvažnijih hrvatskih gastro destinacija za 2022. godinu

cap-aureo

Ovo je zasad lista prognoza, koja je, međutim, utemeljena na lako uočljivim trendovima iz lanjske godine. Pojedine važne hrvatske restoranske destinacije lani su počele naglo rasti ne samo u prometu nego i u kvaliteti, dok druge stagniraju ili se u njima zatvaraju i ozbiljni projekti, poput steakhousea Edina Džeke u Dubrovniku. Evo, dakle, liste potencijalno najvažnijih hrvatskih gastronomskih odredišta za 2022. godinu.

1. Rovinj

cap-aureo-trilja

Mali Rovinj ima dva restorana s Michelinovim zvjezdicama, a sasvim sigurno zaslužuje tri, jer je kuhanje u Vellinom Cap Aureu inovativno, tehnički perfektno, hedonističko i općenito spektakularno. Rovinjska gastro scena morala bi i dalje napredovati zbog velikog pritiska turista jake kupovne moći, kao i zbog snažnog financijskog zaleđa mnogih važnih restorana.

Najbolji restorani Agli Amici, Cap Aureo, Monte, Tekka, Blu, Giannino, Kantinon, Rio, Viking

2. Zagreb

Premda ima samo jednu Michelinovu zvjezdicu, Zagreb je središte hrvatskog fine dininga što je i normalno s obzirom na brojnost publike. Posebno veseli činjenica da su skoro svi vodeći restorani poslije lockdowna digli kvalitetu kuhanja, i da se neki stari, klasični restorani vidljivo pomlađuju. S nestrpljenjem očekujemo fine dining izdanje Baltazara.

Najbolji restorani Nav, Noel, Mano, ManO2, Korak, Theatrium, Zinfandel s , Tekka, Le Bistro Mali bar, Carpaccio, Izakaya, Tač, Toro, Vinodol, Franko’s Pizza&Bar

3. Kvarner

Opatijska rivijera ima najviše dobrih restorana po kilometru u cijeloj Hrvatskoj. Prošle godine s Nebom i Jistom na Viškovu, Opatijskoj rivijeri pridružila i Rijeka. Zanimljivo je da je Opatija dobila i vrlo solidan japanski restoran, što samo pokazuje da taj lijepi mali grad može izdržavati najrazličitije gastro žanrove. Među kvarnerskim otocima dominira, naravno, Lošinj.

Najbolji restorani Plavi podrum, Nebo, Navis, Ganeum, Zijavica, Johnson, Jist, Nobilion, Valle Losca,Rivica ( Krk) , Matsunoki( Mali Lošinj), Alfred Keller ( Mali Lošinj)

4. Split

Split po broju dobrih restorana zasad ne zaslužuje ovako visok plasman. Ali, Split gastronomski raste, što se prošlog ljeta osjetilo na svakom koraku. Split više nije samo destinacija osrednjih bistroa i tradicijskih ribljih restorana koji ljeti turistima prodaju uglavnom smrznutu ribu, nego grad pun ambiciozne restoranske energije, koja bi ovog ljeta mogla doći do punog izražaja.

Najbolji restorani Kinoteka, Dvor, Kadena, Pinku

5. Šibenik, Murter i Kornati

pelegrini

Rudi Štefan i Pelegrini stvorili su od Šibenika jedno od središta hrvatske gastronomije. Restorani na Murteru i na Kornatima odličan su primjer luksuznog dalmatinskog comfort fooda s vrlo dobrim vinima. Konoba Vinko fenomen je za sebe koji, vjerojatno nesvjesno, pripada najsuvremenijim europskim restoranskim trendovima.

Najbolji restorani Pelegrini, Konoba Boba, Opat, Fešta, Konoba Vinko (Konjevrate u zaleđu Šibenika)

6. Zapadna Istra

Prije nekoliko godina Zapadna Istra ostavljala je dojam jedne od najambicioznijih hrvatskih restoranskih destinacija. Zapadna Istra i danas ima nekoliko izvrsnih restorana i konoba, ali unatrag dvije godine nije se otvorilo ništa novo i važno, što je zapravo neobično za područje prepuno turista.

Najbolji restorani Pergola, Marina, San Rocco, Luciano (hotel San Canzian), Morgan, Čok, Malo selo, Primizia

7. Dubrovnik

nautika-terasa

Dubrovnik će i ove godine kao aviodestinacija izravno zavisiti od stanja pandemije. Ako pandemija ne bude dopuštala masovna prekomorska putovanja, sezona u Dubrovniku trajat će kratko, što znači da neće biti novih investicija u restorane. Što opet znači da će se gosti morati osloniti na nekoliko dobro poznatih klasika.

Najbolji restorani 360, Nautika, Orsan Gverović, Proto

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.