Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ONI OBLIKUJU BUDUĆNOST Prvi put biramo Mladog chefa godine

mladi-chef-g1

Kult Plave Kamenice, u suradnji sa strateškom platformom Coca-Cole HBC Hrvatska Raise the Bar, ove godine prvi put bira Mladog chefa godine. Coca-Cola HBC Hrvatska od 2019. godine provodi projekt Raise the Bar čiji je cilj unaprijediti kvalitetu profesionalnih znanja konobara, barmena, barista, chefova, slastičara za potrebe ugostiteljstva i turizma. Projekt se sastoji od tri modula, Akademije za bariste, barmene i konobare, Stipendija i Centara kompetentnosti

Stipendije Raise the Bar omogućavaju usavršavanje darovitih osoba u gastronomiji na najboljim svjetskim učilištima. Stipendije su namijenjene kuharima, slastičarima i osoblju za posluživanje u restoranima i u potpunosti su besplatne. Ovogodišnji stipendisti, Grgo Bačelić i Tibor Klobučar, trenutno se školuju na Le Cordon Bleu u Istanbulu, a Matija Kuzmić će početkom sljedeće godine otputovati u Pariz u prestižnu École Ducasse. Prijave za stipendije se otvaraju 1. prosinca te će se na raisethebar.hr/stipendija moći prijaviti mladi kuhari, slastičari i oni koji poslužuju u restoranima u Hrvatskoj. BiH i Sloveniji.

Budući da je nedostatak kompetentnih profesionalaca strateški problem hrvatskog ugostiteljstva i hotelijerstva, uloga Raise the Bara zaista je iznimno značajna. Kao što je značajno javno ukazivati na mlade chefove , koji mogu oblikovati budućnost hrvatske gastronomije.

Kriterij za izbor Mladog chefa godine nisu samo godine, premda je trideset poželjna gornja granica. Kriterij je mjesto svakog pojedinog chefa u sadašnjoj hijerarhiji hrvatske restoranske industrije, njegova volja da napreduje, da svoj restoran čini boljim, i njegova sposobnost da utječe na nove važne trendove na hrvatskoj restoranskoj sceni.

Pojedini mlađi chefovi već su zauzeli čvrsta mjesta unutar našeg ugositeljstva: kandidati za Mladog chefa godine oni su kuhari koji će se vrlo skoro namentuti kao kandidati za Chefa godine.

izbor Mladog chefa godine jedini je izbor Kulta Plave Kamenice u kojem glavnu riječ ima uredništvo. Radi se,dakle, o autorskom izboru, naprosto zato što mlađi chefovi često nisu dovoljno vidljivi širom krugu birača,koji sudjeluju u našim tradicionalnim izborima za Restoran i Chefa godine.

Evo kandidata za Mladog chefa godine nabrojanih abecednim redom. Od sredine prosinca do blagdana svaki ćemo dan iscrpno predstavljati kandidate, da bi na Badnjak proglasili pobjednika.

1. Matej Bilandžić, Le Bistro, Esplanade, Zagreb

ante-bilandzic-esplanade

Matej Bilandžić prvo nam je privukao pažnju dok je Espalanadina chefica Ana Grgić Tomić bila na porodiljskom dopustu. Zatim nam je, prije otprilike mejsec dana, gospodin Bilandžić  skuhao nekoliko izvrsnih jela s bijelim tartufima. Biladnžič dobro vlada tehnikama, ima meku ruku i elegantan pristup kuhanju.

2. Kristian Godinić, Vinodol, Zagreb

godinic-1

Kristian Godinić odrastao je u Vinodolu. I usput mijenjao Vindolov gastronomski profil uvodeći jela koje su konzervativni gosti ponekad smatrali skandalozinima, poput izvrsne hobotice s jagodama i bosiljkom. Danas Godinić ima glavnu riječ u Vinodolovoj kuhinji,a njegova maštovitost i nekonvencionalan pristup sastojcima značajno su osvježili rukopis jednog od najposjećenijih zagrebačkih restorana.

3. Marko Jantolek, Matrix, Zagreb

marko-jantolek

Glavni chef jednog od ambicoznijih novih zagrebačkih restorana dosad je kuhao u Noelu, jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, i u bistrou Pod zidom gdje je ostavio više nego dobar dojam. Vidjet ćemo kako će se nositi s prilično velikim Matrixom, koji se nalazi na nerestoranskoj lokaciji.

4. Pavo Klarić, San Canzian, Buje

pavo-klaric

Pavu Klarića upoznali smo prije nekoliko godina u Esplanadinom Zinfandel’su. Glavna chefica Ana Grgić predstavila ga je kao jednog od najdarovitijih Esplanadinih mladih kuhara. Zatim je Klarić surađivao s Bernardom Korakom, da bi ovo ljeto proveo u San Canzianu s Dinom Galvagnom, jednim od najboljih mentora u hrvatskoj ugostiteljstvu.

5. Dino Knežević, Nobilion, Ika

ikador-dino-knezevic

Dino Knežević ima relativno dugo inozemno hotelsko iskustvo. Kad se vratio na Kvarner preuzeo je kuhinju restorana Nobilion u izvrsnom hotelu Ikador, gdje nam je ovog ljeta među ostalim pripremio fenomenalnog hlapa. Dino Knežević čovjek je koji detaljno poznaje klasične tehnike, pozorno prati profesionalnu literaturu i ima smisao za odgovornost pozicije glavnog chefa u tako ambicioznom restoranu

6. Roko Nikolić, Blu, Rovinj

roko-nikolic

Ovaj mladi, vrlo prodorni i autentično talentirani chef ovog je ljeta preporodio uspavani rovinjski restoran Blu. Roko Nikolić svojim vrlo žestokim, bespoštednim odnosom prema poslu pokazuje potencijal da postane utjecajna figura hrvatske gastronomije.

7. Matija Pavlic, Pod zidom, Zagreb

matija-pavlic

Matija Pavlic promijenio je puno restorana; radio ječak i u londonskom Ledburyu, gdje ga je doveo Matija Bogdan. Novootvoreno izdanje bistroa Pod zidom Pavlicu pruža velik prostor za punu afirmaciju.

8. Jurica Obrol, Zijavica, Mošćenička Draga

jurica-obrol

Jurica Obrol trenutno je sous chef u Zijavici, konobi koja bi mogla konkurirati za titulu restorana koji je u zadnjih godinu dana najviše napredovao. Prije Zijavice Obrol je zauzimao istaknuto mjesto u Pelegrinijevojj kuhinji. Obrol je trebao biti hrvatski kandidat na lanjskom europskom natjecanju Bocuse d’Or.

9. Marko Turković, Sopal, Zagreb

📸 @hanachichich

Marko Turković mogao je možda kandidirati za Chefa godine a ne za Mladog chefa godine. Gospodin Turković, koji je među ostalim kuhao i u Mirazuru, u proljeće ove godine bio je glavni chef Boškinca; vodio je kuhinju koja je branila Michelinovu zvjezdicu. Turković je, međutim, vrlo brzo otišao iz Boškinca, da bi se na scenu vratio s izvrsnim bistroom Sopal. Opstane li Sopal i ostane li Turković u Sopalu, ovaj bi taletirani i strastveni chef mogao potvrditi svoj visoki status u hrvatskoj restoranskoj industriji.

Foto/Facebook, Instagram

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.