Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je Opatijska rivijera postala zona s najviše dobrih do odličnih restorana po kilometru na cijelom Jadranu

Prije desetak godina kad je baskijska visoka kuhinja bila još puno više u trendu nego danas, govorilo se kako područje oko San Sebastiana ima najviše Michelinovih zvjezdica u Europi, u odnosu na veličinu i broj stanovnika.

Nismo sigurni je li ti baš bilo posve točno, jer pojedini kvartovi u Parizu imaju više Michelinovih zvjezdica od cijele Baskije. No, sasvim smo sigurni da u ovom trenutku uzak pojas Opatijske rivijere ima najviše dobrih do odličnih restorana po kilometru na cijelom Jadranu. I to ako uzmemo u obzir samo restorane u obalnim mjestima (tu nema Drage di Lovrana ni konoba u brdima između Rijeke i Istre).

U tih petnaestak kilometara između Hiltona koji se smjestio na izlazu iz Rijeke i Mošćeničke Drage, trenutno radi najmanje četrnaest dobrih do izvrsnih restorana.  I skoro svi su normalno otvoreni tijekom većeg dijela zime.

Tri su ključna razloga za takvu koncentraciju uspješnih lokala s razmjerno visokim profesionalnim standardima. Prvi je prometni položaj: Opatija je već dugo svojevrsno predgrađe Zagreba, Ljubljana je također blizu, Trst još bliže, a ni Austrija nije daleko: Austrijanci spadaju među najvažnije goste na Opatijskoj rivijeri.

Drugi je razlog zanatska ugostiteljska tradicija. Opatijska rivijera dala je neke od prvih luksuznih restorana u bivšoj Jugoslaviji, poput rane verzije Malog raja, Bevande i Amfore. Više obiteljskih restoranskih biznisa prenosi se iz generacije u generaciju, a mlađi chefovi imaju gdje učiti i napredovati.

Treće, Opatija je dovoljno blizu Istri da bi mogla iskorištavati najvrednije istarske delikatese poput tartufa , maslinova ulja ili šparoga, a istodobno se nalazi nedaleko od najvažnijih lovišta za kvarnerske škampe.

Važno je istaknuti i žanrovsku raznolikost restorana na Opatijskoj rivijeri, od tradicionalnih konoba, preko odličnih modernih, do spektakularnih velikih restorana. Opatijska se rivijera treba glasno i uporno promovirati kao gastrodestinacija.

Posebno je važno reći da opatijska gastro scena ima još puno prostora za napredak, jer u najvećim hotelskim kućama u Opatiji i Lovranu ozbiljna gastronomija ne postoji: nadamo se da će obitelj Lürssen, vlasnik Liburnije, to uskoro promijeniti .

Evo liste četrnaest restorana različitih žanrova između Rijeke i Mošćeničke Drage, u kojima se jede barem dobro a ponegdje i spektakularno. Lista je geografska, od Rijeke prema Istri.

1. Nebo, Hilton Costabella, Michelinova zvjezdica

Nebo chefa Denija Srdoča izvanredan je restoran moderne nacionalne kuhinje, s fenomenalnim ambijentom i veoma dobrom vinskom listom.

2. Navis, Opatija

navis2

 Chef Tino Sinožić, koji je profesionalno odrastao u najboljem opatijskom hotelu, razvio je soft touch za vrhunsku, dnevno svježu ribu, rakove i sezonsko povrće. Vinska lista zadnjih je godina postala jako dobra.

3. Valle Losca, Volosko

Valle Losca mala je konoba na istočnom ulasku u Volosko, s jako finim tradicijsko-modernim jelima i vrlo prihvatljivim cijenama.

4. Veranda, Volosko

veranda-volosko

Veranda se otvorila u prostoru legendarne gostionice iznad kupališta na Voloskom. Veranda je zabavno uređena oštarija sa solidnim kuhanjem baziranim na morskim sastojcima.

5. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-3

Plavi podrum već je više od dvadeset godina jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj. Točka.

6. Tramerka, Volosko

Tramerka je svojedobno dok je ondje kuhao Andrej Barbieri spadala među gastronomski najnaprednije konobe na Kvarneru. Danas je tradicionalna, pouzdana i ugodna.

7. Pizzeria Laurus, Villa Kapetanović, Opatija

laurus-grill-terasa

Pizza u Laurusu ubraja se među bolje u Hrvatskoj. Laurus ima i vrlo dobar bistronomski jelovnik.

8. Bevanda, Opatija

bevanda-glavna

Bevanda se više ne bavi fine diningom što, međutim, nije utjecalo na posjećenost. Dapače, taj sjajno uređeni restoran uz more ove je sezone izvrsno radio. Vinska karta Klaudia Jurčića među najkompetentnijima je u Hrvatskoj.

9. Nami, Opatija

nami-sala

Nami je atraktivno uređen japanski restoran, koji bi mogao uspješno raditi i u mnogo većim gradovima. Sushi je sasvim korektan a porcije ogromne s obzirom na cijene.

10. Nobilion, Ikador, Ika

Nobilion chefa Dina Kneževića restoran je koji kombinira raskošan ugođaj jednog od najboljih hrvatskih hotela s prvorazrednim, uglavnom lokalnim sastojcima i tehnički preciznim kuhanjem. F&B direktorica Andrea Klemenčić ove je jeseni pokrenula niz zapaženih posebnih vinskih i gastro programa.

11. Ganeum, Lovran 

ganeum-g

Ganeum chefa Roberta Benzije uspješna je kombinacija konobe, fine dininga i vinskog bara. Ganeum priprema neka od najukusnijih jela na cijeloj Opatijskoj rivijeri, i drži niz karakternih i ozbiljnih vina, uključujući Krug na čaše.

12. Najade, Lovran

najade-restoran-lovran-rakovica

Najade je još prije deset godina bio beznadno anakroni restoran, u kojem se, međutim, uvijek mogla pojesti prvorazredna riba s gradela.

13. Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Gastronomski gledajući, Johnson raste iz godine u godinu. Danas se ubraja među najbolje riblje restorane u Hrvatskoj.

14. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g (1)

Zijavica je spektakl: chef Stiven Vunić drastično je modernizirao žanr riblje konobe, a sastojci s kojima kuha uzorno su svježi .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.