Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel je, kad se uzmu u obzir svi elementi, možda najbolji restoran u Zagrebu. S nekim nepotrebnim ograničenjima

noel-g

Sezona je bijelih tartufa, jednog od najdragocjenijih hrvatskih gastronomskih sastojaka. Pa pojedini zagrebački restorani poput Mana2, Theatriuma ili Le Bistroa, svakodnevno drže bijele tartufe. Ne i Noel, jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom.

Sinoć su nam rekli da će tartufe uvrstiti na meni kad započne sezona crnih. Crni tartufi u Hrvatskoj su ipak B opcija u usporedbi s bijelima. Noel nije najskuplji restioran u Zagrebu, pa se bijeli tartufi možda ne uklapaju u njegov food cost. Ali, taj se problem svugdje u svijetu rješava nadoplatom na standardnu cijenu menija.

noel-kruh

Noel je već mjesecima jako pun. I sinoć su skoro svi stolovi bili zauzeti, a kućni šampanjac Bruno Paillard tekao je u potocima. Prilično je vjerojatno da bi bar dio Noelovih gostiju pristao nadoplatiti račun za bijele tartufe.

Sezona je mladog maslinova ulja, koje bi se izvrsno uklopilo u Noelov vegetarijanski meni. No, u Noelu u subotu navečer nije bilo ni jednog jela s mladim uljem, barem ne na vegetarijanskom meniju.

Ne računajući ove dvije zamjerke, koje jesu bitne, Noel je kad se zbroje svi elementi po kojima se ocjenjuju restorani, možda ipak najbolji zagrebački restoran. Evo zašto.

noel-kombucha

Prvo, u desetak ili više jela koja smo probali računajući pozdrave iz kuhinje i petits fours, nije bilo baš ni jedne tehničke pogreške, što je rijetko i na međunarodnoj razini. Neka su jela, poput repe u kremi od hrena, cikle s malinama ili buče s keljom i gorgonzolom dolce naprosto izvanredna, prepuna jakih čistih okusa i raznovrsnih tekstura. Ni steak od korabice bitno ne zaostaje, dok su već klasični Noelovi štrukli daleko najukusniji u Zagrebu. Kruh je odličan, osobito brioš glaziran medom. Deserti i petits fours također su vrlo  privlačni, posebno međimurska “gibanica” i minijaturna krafna.

Važno je istaknuti da chef Bruno Vokal u vegetarijanskom meniju ne traži zamjene za mesne proteine nego povrće tretira kao ravnopravan i samostalan gastronomski svijet.

noel-chablis

Drugo, Noel ima uvjerljivo najbolju vinsku kartu u Zagrebu, a možda i i Hrvatskoj, barem kad je riječ o stranim vinima (istarska sekcija malo zaostaje).  Jučer smo tako, i to u normalnom rangu cijena oko pedeset ili šezdeset eura, naručili dvije butelje izvrsnih i sasvim različitih chablisa, Droinov iz 2017. i Pattes Loup iz 2014.

Treće, servis je bio prilično efikasan premda u restoranu nije bilo sommeliera i suvlasnika Ivana Juga, koji ovaj vikend provodi u Parizu. Ako je, dakle, servis dobar bez glavnog čovjeka u servisu, to dosta govori o restoranu. Uz malo više ambicije usmjerene prema bitnim stvarima poput bijelih tartufa i mladog ulja koji nisu samo pitanje hedonizma nego nacionalnog  gastronomskog identiteta, Noel bi briljirao. No, i ovako ostavlja veoma dobar dojam.

Obilnu vegetarijansku večeru za dvoje, s puno finih vina, platili smo oko 2300 kuna, što je zagrebački standard za fine dining restorane. Usput govoreći, Noel bi trebao ažurirati svoju web stranicu, na kojoj se jučer nalazio ljetni jelovnik.

NOEL

Dukljaninova 1, Zagreb

HRANA -5/5  VINA-5/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT +4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.