Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li počeo kraj ere kebabdžinica, najniže zamislive vrste fast fooda?

kebab

U zadnjih smo par mjeseci vidjeli sve više zatvorenih kebabdžinica. Lokali s kebabima počeli su se zatvarati i u najstrožem centru grada, kao i po kvartovima Sve do prije par mjeseci izgledalo je kao da su kebadžinice u žestokoj i nezaustavljivoj ekspanziiji. Što se moglo dogoditi da se ta ekspanzija zaustavi?

Prvo, zabrana rada za noćne klubove i ograničenje radnog vremena za kafiće bitno su reducirali publiku za kebabe. Kebabi su velikim dijelom noćna hrana, namijenjena mlađim ljudima koji od ponoći do jutra pokušavaju kompenzirati višak alkohola viškom snažno začinjenih masnoća. Uslijed epidemijskih mjera taj se segment kupaca značajno smanjio.

Drugo, velik dio klinaca zadnjih je godina odrastao na puno čišćim varijantama fast fooda i street fooda, poput opcija koje nude uvijek puni dućani Good Fooda, preko jeftinih sushija, burgera iz restoranskih lanaca, pa do raznih azijskih snackova.

Tu su, naravno, i bezbrojne pekarnice kao najjeftiniji i najrasprostranjeniji hrvatski fast food. Treće, kebabi u Hrvatskoj, gledajući po sastavu mesa, uvjerljivo su najnezdravija hrana na cijelom ugostiteljskom tržištu. Oni se u većini slučajeva sastoje od loja, ostataka mesa i soli. Logično je da će sve više kupaca odustajati od takve vrste prehrane, jer je ona duboko suprotna duhu vremena u kojem živimo.

Kebabi kakve danas poznajemo užasno su zastarjeli, a za bilo kakvu moderniju i kvalitetniju varijantu bilo bi potrebno drastično promijeniti sadašnji poslovni model većine hrvatskih kebabdžinica, koji se temelji na vrlo niskoj cijeni glavnog ulaznog sastojka.

Bilo bi pretenciozno tvrditi da će kebabdžinice nestati s tržišta, kao što se to desilo buregdžinicama i starinskim ćevabdžinicama. Ali, vrlo je vjerojatno da je počeo kraj dominacije kebaba hrvatskom fast food scenom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.