Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Foodwatch je objavio šokantnu knjigu o prevarama s hranom i falsifikatima koje svakodnevno kupujemo u trgovinama

foodwatch-knjiga-g

Jesti lažno pod pravo. Skandali prevara s hranom. Naslov jest bombastičan, ali sadržaj je šokantan. Nova knjiga nevladine organizacije Foodwatch bavi se falsifikatima i prevarama s hranom koje svaki dan kupujemo posvuda, od malih kvartovskih trgovina, preko restorana i fast food lokala, do web shopova do supermarketa.

Kontaminirana, lažno deklarirana, falsificirana hrana naša je svakodnevnica, koje uglavnom nismo svjesni. Konkretno, knjiga koju potpisuje direktorica francuskog ogranka Foodwatcha Ingrid Kragl, novinarsko je istraživanje koje se bavi najlukrativnijim i najvećim prevarama, poput ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja se rade od trulih maslina ili s jeftinim biljnim uljima, piletini i ribi napumpanoj vodom, falsificiranim vinima, lažiranjem deklaracija o zaštićenom porijeklu, sirevima koji nisu vidjeli mlijeka i sličnim masovno prodavanim proizvodima. 

Prevare s hranom sve su unosniji biznis, jer se iz godine u godinu potvrđuje da su šanse da kriminalci budu uhvaćeni nevjerojatno male za količinu novca koju okreću. O prevarama se govori samo ako se, rijetko, neka od njih otkrije. Glasovi koji upozoravaju su prilično usamljeni. U cijeloj Europskoj uniji sofisticirana mreža propisa i izuzetaka omogućava efikasno skrivanje problema. Ingrid Kragl u knjizi citira svjedoke, detaljno objašnjava kriminalne šeme i objašnjava razloge zbog kojih se zakonodavci i inspekcije ne suprostavljaju ovom rastućem problemu.

U Europskoj uniji odgovornost za zaštitu od prevara i inspekcije je na zemljama članicama. Dakle, nema izgovora. Problem je politička volja da se sistem uhvati u koštac s moćnim lobijima, a u nekim zemljama poput Italije i s mafijom, koja zadnjih godina sve jače ulazi u poljoprivredu i proizvodnju hrane, koristeći visoke cijene koje postižu talijanski zaštićeni proizvodi i Made In Italy brend.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.