Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki Court of Master Sommeliers izabrao je nove direktore nakon seks skandala

court-skandal-zrtve

Najelitnija američka vinska organizacija, tamošnji ogranak Court of Master Sommelier, imenovala je novi odbor direktora koje će zamijeniti vodstvo smijenjeno u listopadu radi skandala sa seksualnim zlostavljanjem kandidatkinja za titule Master Sommelierki. Dvanaestorica članova organizacije trenutno su pod istragom.

Od 11 novih direktora tri su žene, dvoje se deklariraju kao homoseksualci, dvoje su Amerikanci azijskog porijekla a sedmorica su bijelci. Velika pažnja posvećena je ravnoteži i inkluzivnosti jer seksisam i nasilje nisu bili jedini prigovor američkom Court of Master Sommeliers. Ispiti za Master Sommeliere glasoviti su po težini i profesionalci se za njih pripremaju godinama. Svake godine prođe tek nekoliko sommeliera. 

Court of Master Sommeliers najjača je svjetska organizacija za certificiranje sommeliera. Samo oni dodjeljuju titulu Master Sommelier, uz Master of Wine najvišu titulu sommelierske profesije. 

Titula Master Sommeliera donosi prestiž i otvara fantastične profesionalne prilike, pa je interes za polaganje ispita velik unatoč strogim kriterijima. Sve to ispitivačima daje golemu moć, koju su neki od njih zloupotrebljavali. Skandal je javnosti otkrio The New York Times nakon istrage u kojoj je svjedočilo više zlostavljanih i ucjenjivanih sommelierki. Neposredno nakon objave istraživanja, američki Court of Master Sommelier smijenio je sedam članova, a od novog vodstva očekuje se da vrati povjerenje u instituciju i obnovi njen ugled.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.