Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

New York Times otkriva skandalozne slučajeve seksualnog zlostavljanja kandidatkinja za Master Sommeliere

master-sommelier-1

Master Sommellier jedna je od dva najcjenjenije titule i vinskoj industriji. Sticanje te titule zahtjeva višegodišnji naporan rad, za neke sommeliere i gotovo cijelu karijeru. Zbog ugleda i težine titule Master Sommeliera, vinsku je javnost još više šokirala reportaža u kojoj je New York Times razotkrio obrasce uznemiravanja, seksualnog zlostavljanja i slučajeve silovanja sommelierki koje su kandidirale ili su izborile titule Master Sommelierki. Autorica reportaže Julia Moskin citira iskaze žena koje su pretrpjele tolike traume da su odustale od priprema.    

U Americi, titula Master Sommeliera zahtijeva višegodišnje pripreme i učenje, često uz pomoć GuildSomma, zajednice proizišle iz Court of Master Fommeliers. Dokumentarac Somm iz 2012. najširoj je javnost predstavio GuildSomm, proces priprema za ispite za Master Sommeliera i uvelike popularizirao sommeliersku profesiju.

GuildSomm ima oko 12 tisuća članova, među kojima je puno žena, među 155 Master Sommeliera samo je 24 žena. Jedanaest žena u Timesovoj reportaži optužilo je Geoffa Krutha, osnivača i predsjednika GuildSomma, za seksualno uznemiravanje i zlostavlanje. Kruth sve poriče. Sommelierka Ivy Anderson ispričala je da je pohađala Kruthova predavanja o šampanjcima kad je imala 22 godine.  Malo nakon toga kupila je kartu za GuildSommovu proslavu nove godine 2016. u New Yorku. Kruth ju je pozvao na večeru.

“Pozvao me da odsjednjem u hotelu na Manhattanu s njim i ostalim članovima Courta,” rekla je Anderson. Kad je stigla uhotel, vidjela je da je smještena u Kruthovu sobu u kojoj je samo jedan krevet. Kruth je objasnio da on i njegova supruga imaju otvorenu vezu i “da je seks između kandidata i master sommeliera uobičajena stvar.” Anderson nije poznavala nikoga u New Yorku i nije imala smještaj, pa je, kaže, bila prisiljena ostati u hotelu i nakon što je Kruth inicirao seksualni odnos.  

Ovakvi slučajevi manipulacije kandidatkinja ponavljaju se u reportaži. Jane Lopes, 35-godišnja uvoznica vina iz New Yorka, rekla je da je Kruth nakon jedne večere 2013 “silom zavukao prste u njeno donje rublje i poljubio je u grudi.” Rachel van Til, direktorica za nabavu vina iz Detroita, sjeća se da joj je Kruth preko interneta ponudio pomoć u pripremama za ispite, i nakon kratke profesionalne prepiske poslao joj “link na vodič za oralni seks s pitanjem koja joj je omiljena poza.”

Til je podnijela formalnu pritužbu upravnom odboru Courta i Kruthu je zabranjeno suđenje na njenim ispitima. Prema izjavama sugovornika, jedan od najvećih problema organizacije je tajnovitost koja okružuje finalne ispita za Master Sommeliere. “Ocjenjivanje se odvija u tajnosti, među starijim Master Sommelierima,” piše New York Times, “To su ponekad bili isti sommelieri koji su zloupotrebljavali svoje pozicije da bi zlostavljali i silovali kandidatkinje i žene u industriji koje su ovisile o njihovu utjecaju.” Mnoge sugovornice rekle su da je atmosfera bila takva da je izgledalo da su dobri odnosi, ponekad i seks s tih nekoliko muškaraca, jedini način da se napreduje.  

Alexandra Fox ispričala je da je 2011. od Matthewa Citriglie, člana odbora od 2005. do 2017. dobial poruku u kojoj je poziva na“grupnu večeru s vinskim profesionalcima” u Tampi na Floridi. Samo što kad se Fox pojavila na večeri tamo nije bilo nikakve grupe, nego samo Citriglia koji je tijekom večere nekoliko puta pokušao kolegicu nagovoriti na suradnju.

“Gospodin Citriglia se više puta ispričao i pristala sam doći na njegovo predavanje nekoliko tjedana kasnije u Cleveland.” Jedne noći spavala je s jednim polaznikom. Kad je Citriglia to otkrio, zalupio joj je vrata učionice u lice pred cijelom klasom. Mjesec dana kasnije, zabrinuta da bi joj on mogao suditi na ispitima, pokušala je s njim raščistiti stvari ali on je odbijao komunikaciju. Fox je odustala od svega. Citriglija je za Times izjavio da se “ne slaže s optužbama.” 

Žene koje su zbog sličnih razloga odustale od polaganja za Master Sommelierke nisu izgubile samo vrijeme i šansu za ozbiljan napredak u karijeri, već i novac. Master Sommelieri zahvaljujući tituli i unosnim partnerstvima i konzaltingu mogu zaraditi prosječno 160 tisuća dolara godišnje, prosječna tarifa za konzalting je tisuću dolara dnevno. 

Više od deset  žena optužilo je Freda Damea, suosnivača i počasnog predsjednika Courta za seksualne aluzije i neprimjereno dodirivanje. On ne želi komentirati optužbe. Kate Ham, koja je 2018. radila u vinoteci Verve na Manhattanu, ispričala je kako je na jednom partyju upoznala master sommeliera koji ju je pozvao na piće. “Iduće čega se sjećam je da sam se probudila u nepoznatom krevetu, boreći se s čovjekom koji me pokušava silovati.” Ham je odustala od priprema za ispite za Master Sommeliera jer, kako je rekla, “ne želi da je takvi ljudi ispituju i ocjenjuju.” Prošlog mjeseca, organizacija je otvorila telefonsku liniju za prijave kršenja etičkih standarda, ali s obzirom na dugogodišnje ignoriranje ponašanja pojedinih svojih članova i štetu koje je ono nanijelo, malotko vjeruje da je taj potez iskren.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.