Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Solumi potvrđuju da je Robert Naprta u kratkom vremenu postao jedan od vodećih domaćih proizvođača pjenušca

naprta-solum-2020

Ovih smo dana posjetili zagrebačkog književnika, vinara i novinara Roberta Naprtu na njegovu imanju u međimurskom selu Vugrišinec, par kilometara udaljenom od Železne Gore. Gospodin Naprta stupio je na vinsku scenu s moćnim chardonnayom Solum, koji je odmah završio na vinskoj karti Plavog podruma. Prije četiri godine Naprta je počeo proizvoditi pjenušava vina.

Prvi Solum Brut bio je jako čvrsto strukturiran, s visokim kiselinama, puno oštrine i dosta citrusnih elemenata. U srijedu oko podneva probali smo novu seriju Naprtinih pjenušaca.

solum-pjenusac

Solum Brut Nature iz 2018. napravljen isključivo od chardonnaya, širi je i kremastiji od prethodnika. Novi Naprtin pjenušac uspio je zadržati čvrstu vibrantnu strukturu svog predšasnika, ali ga je nadogradio bogatijom teksturom i okusima koji asociraju na pitu od limete ili limuna s tučenim vrhnjem.

Solum XO iz iste berbe još je nešto kompleksniji zbog neobičnog, starinskog ekspedicijskog likera koji ovom pjenušavom vinu daje još nešto više snage i dodatnu kompleksnost. Solum XO, napunjen skoro isključivo u magnume, veoma je dobro gastronomsko vino, koje bismo željeli probati uz teleće kotlete ili steak od tune.

solum-ruzica

Solum Ružica vjerojatno je najbolji Naprtin pjenušac do danas. On ujedinjuje puno jagoda, malina i brusnica na nosu i nepcu, s lijepim, sitnim, bogatim perlanjem i ozbiljnom, opet čvrstom strukturom. Ružica je skoro perfektno izbalansiran, već sada elegantan pjenušac koji bismo mogli piti uz čitav niz jela: od sushija s tunom, tartara i carpaccia od tune preko jakovskih kapica, kozica ili orada i brancina, do konvencionalnog roštilja. Ni manje slatki kolači poput pite od jabuka ne bi prosvjedovali.

Ružica se zove Ružica zbog dva razloga: riječ je o tradicionalnom hrvatskom nazivu za rosee, kao i o imenu Naprtina mirnog rosea  kojim je dovršen ovaj pjenušac školske boje lososa. Na kraju više nego ugodnog tastinga na međimurskom suncu, još smo probali briljantni Solum oranž iz 2014. godine, vjerojatno najbolje Naprtino mirno vino koje bi moralo rasti u idućih pet do sedam godina..

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.