Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo mlada Salvelina ulja: Pendolino je očaravajuće topao, mirisan i elegantan

salvela-ulja

Na staklima ureda Uljare Vodnjan veliki je poster Salveline Buže kojoj je Flos Olei za 2020. godinu dodijelio izvrsnih 96 bodova. Taj će poster ovih dana biti zamijenjen novim, ali s gotovo istim sadržajem, budući da je Salvelina Buža i u Flos Oleiu za 2021.osvojila punih 96 bodova i tako se ponovo uvrstila među najbolje ocijenjena ulja najbolje maslinarske regije na svijetu.

salvela-uljara-2

“Buža je svakako jedan od istarskih favorita,” kaže Edi Družetić nestor istarskog i hrvatskog maslinarstva, “Buža ima sve: i voćnost i pikantnost i blagu gorčinu i kompleksnu aromatiku. Istra se u svijetu mora nastaviti afirmirati autohtonim sortama poput buže,” smatra gospodin Družetić.

salvela.-uljara

U petak oko dva u Uljari Vodnjan, dosadnoj kiši usprkos, trajala je prerada dan ranije ubranih maslina: u četvrtak nije kišilo. Iz Uljare koja je mirisala po neusporedivim aromama mladog ulja, pošli smo do obližnje Medeine i Salveline kušaonice. Prvo smo probali nefiltrirana mlada ulja od ranih sorti, pendolina i leccina.

salvela-pendolino-leccino

Leccino je ugodno mirisao po stabljikama rajčica i artičokama, dok nas je pendolino oduševio: tople arome voća i plodova masline ispunile su kušaonicu. Za razliku od većine mladih, osobito nefiltriranih ulja, Salvelin Pendolino nije preagresivan. Ovo je ulje čak i sada u najranijoj fazi elegantno i zaokruženo, s dovoljno intenziteta i pikantnosti da bi pokazalo kako je u trenutku kušanja bilo staro tek dvadesetak sati.

Osim ulja, u Medeinoj kušaonici/ trgovini, koja je ove sezone izvrsno poslovala, probali smo i nekoliko novih vina. Malvazije s taloga, osobito Montiron, svjedoče o odličnoj berbi za bijela vina, dok je merlot Punta Greca koji će na tržište doći za otprilike tri godine, već sada iznimno koncentriran, prepun zrelog voća, ali uokviren s jako puno svježine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.