Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mlada ulja Uljare Vodnjan ekspresivna su, ali izrazito elegantna

salvela-bjelica

Par sati prije početka najvažnije Dinamove ovogodišnje utakmice (Šahtar, srijeda navečer) probali smo mlada maslinova ulja Uljare Vodnjan. Uljara Vodnjan, za koju radi istarski maslinarski guru Edi Družetić, puni dvije linije ekstradjevičanskog ulja: Salvelu i Torčol.

Torčol je izvrsno restoransko ulje jer pruža zaista optimalnu vrijednost za novac. Limenka od tri litre košta oko 270 kuna. Stoga je logično da niz istarskih boljih konoba i restorana redovito koristi Torčol.

Salvela se, pak, prodaje u manjim bočicama, dobiva niz visokih ocjena na međunarodnim natjecanjima, a cijenom je također više nego konkurentna. Zbog svih tih značajki Salvela se redovito nalazi na stolovima niza hrvatskih restorana, uključujući neke najpopularnije zagrebačke, poput Vinodola i Malog bara Ane Ugarković.

Salvelina se ulja ističu po eleganciji i balansu. Premda je riječ o mladim uljima, koja su neonski zelena i jako ekspresivna, niti jedan njihov element ne strši. Od tri Salvelina ulja koja smo probali, buža je nešto pikantnija i s malo više gorčine, te s puno mirisa i okusa samih maslina. Leccino je manje intenzivan, s prepoznatljivim mirisom maslina, i s blagim elementima zelenih aroma i aroma rajčica. Pendolino je još umjereniji, vrlo blago gorak i sasvim umjereno pikantan, ali pun aroma badema i drugih orašastih plodova. Salvelin Pendolino ostavlja dojam otmjenosti.

Torčol je jako intenzivan na nosu, sa zelenim nijansama, s mirisima maslina i primjesama artičoka. Na okusu je ugodno gorak i posve podigrano pikantan. Uljara Vodnjan, koja sve ulje proizvodi od vlastitih maslina, spada među one proizvođače koji su zaslužni za zaista fenomenalan status Istre kao najbolje svjetske maslinarske regije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.