Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usprkos reduciranom meniju i jeftinijim sastojcima, u bistrou Pod Zidom ovog se ljeta dobro jede

pod-zidom-g

Zagrebački bistro Pod Zidom 2020. godine doživio je niz udaraca. Vlasnik je, primjerice, u zagrebačku gostionicu Ficlek smještenu u susjednom lokalu, investirao baš uoči izbijanja epidemije i lockdowna. Zatim, iz Pod Zidom je otišao chef Jurica Jantolek, talentirani i tehnički vrlo kompetentan mladi chef. Onda je došao potres pa poplava: i potres i poplava najteže su pogodili stari dio Zagreba. Na kraju, ovoga ljeta u Zagreb nisu stigli turisti. Zbog svega toga logično je da je Pod Zidom reducirao jelovnik i ograničio cijene: na meniju se sada nalazi dvanaestak jela, od kojih ni jedno nije skuplje od 110 ili 120 kuna, a većina košta manje od sto. No, neka od tih jela ozbiljno su dobra..

pod-zidom-ceviche

Jučer smo Pod zidom probali ceviche i ribu s Dolca u škartocu. Ceviche od skuše imao je nekoliko problema u receoturi, poput premalo čilija i izostanka svježeg korijandera. Čili i korijander ipak su zaštitni znakovi tog jela koje hrvatski kuhari često minimaliziraju i izbjegavaju jer se boje reakcije gostiju na pretjeranu ljutinu i na distinktivan okus korijanderova lišća. Pa ipak , ovaj je ceviche bio jako, jako fin, s odlično pogođenim citrusnim kiselinama u svježem kiselo slatkom umaku, i vrlo ukusnim skušinim mesom.

Riba s Dolca u stvarnosti je tovljeni brancin a riba iz dnevnog ulova kao što bi naziv mogao sugerirati. Međutim sinoćnji jako veliki brancin bio je jedan od najuspješnijih primjera cartoccia u Zagrebu: meso je ostalo perfektno sočno, bez suvišnih teških začina i s puno povrća dobro pogođene teksture. Uz ribe su nam servirali Ipšin leccino, što je lijep dodir stila, ali nam nisu donijeli kruh dok nismo posebno tražili, što je neobično: riblji proteini traže društvo bar nekog ugljikohidrata.

Nismo imalo apetit za slatko pa smo nažalost propustili sezonski desert, koji se doima originalno i zanimljivo: radi se o carpacciu od šljiva. Vinska karta uobičajeno je dobra: pili smo Korakov pjenušac, Nericu i Bolfanov Sauvignon, a Billecart Salmon i dalje se prodaje po 540 kuna, što je jedna od nižih cijena za šampanjac tako ozbiljnog ranga. Sinoć iza osam kad smo odlazili gledati Neymara i Mbappea, terasa Pod Zidom bila je prilično puna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.