Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fenomen epidemijskog turizma: istarski restorani imali su bolju sezonu nego lani

istra-hoteli-adriatic

Ovih smo dana u Istri razgovarali s nekoliko istaknutih chefova i restoratera. Svi kažu da sezona protječe daleko bolje nego što su očekivali. Naravno, to se odnosi na dio sezone prije recentnih odluka talijanskih i austrijskih vlasti kojima se Talijane i Austrijance snažno obeshrabruje da ljetuju u Hrvatskoj. Vlasnik jednog poznatog fine dining restorana rekao nam je kako je u srpnju ove godine zabilježio čak 40 posto veći promet nego u srpnju lanjske godine.

U tom je restoranu osobito porasla prodaja vina, pa su tako uspjeli prodati nekoliko buteljki skupljih od deset tisuća kuna. U uglednom restoranu u zapadnoj Istri takodjer su iznensdjeni prometom: tvrde da imaju oreviše posla i da se zapravo nisu dovoljno dobro pripremili za sezonu, jer nisu očekivali toliko gostiju. I to dobrih gostiju. 

“Ove se godine struktura turista koji dolaze u Istru jako promijenila. Stižu nam gosti koji su prvi put u Hrvatskoj, a koji su u normalnim sezonama ljeto provodili u luksuznim destinacijama u Francuskoj, Španjolskoj ili u Aziji. I oni ne pitaju koliko što košta. Riječ je uglavnom o Austrijancima i turistima iz sjeverne Italije,” kaže naš sugovornik. Zanimljivo je da dobro prolaze i manje poznati restorani.

Sinoć je, primjerice, jedna konoba u zaleđu Rovinja, imala više od šezdeset rezervacija za večeru, usprkos eksploziji broja zaraženih. Istarski se restorani suočavaju s pozitivnim efektom epidemijskog turizma. U Hrvatsku zaista dolaze gosti vrlo visoke kupovne moći, koji prije nisu bili zainteresirani za nas. Oni su doputovali u Hrvatsku jer im je dostupna, i jer je epidemiološka situacija bila dobra. Ti su gosti ugodno iznenađeni razinom lokalne gastronomije, i puno troše. Bojimo se, međutim, da zbog pogoršanja epidemiološke situacije ova restoranska idila neće dugo trajati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.