Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U bistrou Jarun trenutno se kuha kao u studentskoj menzi. Jarunu su neophodne hitne promjene

nk-jarun-lignje

Danas smo na prilično zagušljivoj terasi popularnog bistroa Jarun, na igralištu NK Jarun dobili korektno  prezentiranu veliku jadransku lignju. Lignja je, međutim, bila gorka i žilava.

Male svježe lignje peku se svega nekoliko desetaka sekundi na najjačoj vatri da bi postale istodobno hrskave, mekane i dovoljno zapečene. Velike lignje, a ova je imala više od 300 grama, zahtijevaju drukčiju vrstu termičke obrade, što u Jarunovoj kuhinji očito ne znaju.

Uz lignje su nam poslužili prekuhanu blitvu s krumpirom, koja je jako mirisala po češnjaku premda smo zamolili da nam blitvu naprave bez češnjaka. Pretpostavljamo da u našu turu blitve nisu dodali češnjak, ali su je dovršili u posudi u kojoj rade uobičajenu blitvu s češnjakom.

Pljeskavica se pokazala još gorim slučajem, premda je bistro Jarun načelno definiran kao roštiljarna. Pljeskavica je bila smežurana, suha, prepečena, s komadićima hrskavice.

Ne računajući jednu tragično lošu pljeskavicu na Dolcu, radilo se o najgoroj pljeskavici koju smo probali u Zagrebu unatrag dosta godina. Sadašnji kuhari bistroa Jarun naprosto tehnički  ne znaju kuhati, a recepture su im jednako slabe kao i njihove profesionalne vještine.

Što je šteta. Prije dvije  godine bistro Jarun, mjesto gdje je 1989. osnovan HDZ, ušao je u fazu strelovitog uspona. Lokal  je bio stalno prepun, hrana vrlo ukusna i zanatski  kompetentna, dok je vinska lista sadržavala solidan presjek hrvatskih Best of.

Danas je hrana u bistrou Jarun negdje na razini osrednje studentske menze. Dugo nismo vidjeli restoran koji se toliko pogoršao u relativno kratkom razdoblju. Novi voditelj bistroa Jarun veteran je zagrebačke restoranske scene, sa stažem u Carpacciu i Theatriumu,dakle nekima od najboljih gradskih restorana.

Čovjek je poputno svjestan sadašnje situacije lokala koji vodi, ništa ne želi uljepšavati, te pokušava uspostaviti uvjete koji bi doveli do kvalitativnih promjena. Te se promjene moraju dogoditi odmah, početkom jeseni, želi li bistro Jarun preživjeti kao relevantan restoran. Sadašnje je stanje prilično neodrživo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.