Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hiša Franko na novi meni je uvrstila fermentirana pića i infuzije Nastasje Chiare i Hrvoja Petrića

hisa-franko-pairing-g

Novi meni slovenske Hiše Franko, koji najavljuje dva važna momenta za restoran Hiša Franko, ponovno otvorenje nakon lockdowna i dvije Michelinove zvjezdice, donosi još jedan novi pomak. Listu fermentiranih pića i infuzija koje čine bezalkoholni pairing za jela Ane Roš i njezina tima. Autori napitaka su Nastasja Chiara Petrić i Hrvoje Petrić, suradnici Hiše Franko.

Jučer su dovršeni posljednji detalji pairinga tako da će na meniju biti devet različitih fermentiranih i infuziranih pića. Ovom idejom Ana Roš se bavi nekoliko godina, ali tek je u suradnji s Petrićima našla dovoljno ozbiljnu razinu i znanje. “Prije dvije ili tri godine u kuhinju Hiše Franko donio sam jedan do tibicosa koji moja supruga Nastasja Chiara več dugao radi kod kuće i bili su naprosto oduševljeni,” rekao nam je u utorak Hrvoje Petrić, “Kasnije smo kušali još nekoliko pića od različitih kultura startera i tijekom karantene smo za cijelo osoblje restorana održavali webinare o vrstama, mogućnostima, okusima i teksturama bezalkoholnih pića. Nakon sto smo kušali novi meni uzeli smo si neko kraće vrijeme da razvijemo sve potrebne kulture startera i okuse koji su nam se činili pogodnima za uparivanja. Donijeli smo gotovo trideset različitih okusa, od čega smo u pairing odlučili uvrstiti devet pića.”  

hisa-franko-pairing-tim

Publika Hiše Franko prilično je entuzijastično prihvatila novost. Za sada se , kažu, oko trideset posto gostiju odlučuje za bezalkoholni pairing što je iznad očekivanja. “Cilj nam je neprestano osvježavati listu novim pićima kako se budu mijenjala jela u meniju i u skladu s filozofijom Hiše Franko, dakle koristeći mikro-sezonske i lokalne namirnice s ponekim twistom,” kaže Petrić.

hisa-franko-novi-meni
Jedno od jela s novog menija Hiše Franko
nastasja-chiara-petric
Nastasja Chiara Petrić

Bezalkoholni pairing rastući je restoranski trend. Od Nome do Hiše Franko, mikrobiologija u bezlakoholnim pićima veliko je i zanimljivo polje istraživanja, ne samo zbog zdravstvenog aspekta nego zbog praktički neograničenih kreativnih mogućnosti i rekodificiranja pairinga hrane i pića kojim se stvaraju posve nova gastronomska iskustva za goste.

Hiša Franko godinama tijesno surađuje s hrvatskom gastronomskom scenom. Kroz njezinu je kuhinju prošao značajan dio najnovije generacije hrvatskih chefova, Ana Roš često gostuje u Hrvatskoj, a izvrsna je vijest da se sada i na meniju Hiše Franko nalaze proizvodi hrvatskih autora. 

Foto/Hiša Franko, Nastasja Chiara Petrić

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.