Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako radi Vijola, prva hrvatska aplikacija za distribuciju vina (i što se sve pije na Hvaru)

vijola-aplikacija-g

Vijola, prva domaća aplikacija za trgovinu vinom koju je nedavno lansirao 24-godišnji Hvaranin Franko Žuvela, vlasnik istoimene vinske trgovine, omogućuje restoraterima, hotelijerima i drugim kupcima da s dva klika kupuju vina. Vijola je gotovo potpuno ogoljena i jednostavna za korištenje. Vina su podijeljena po regijama (s posebnom kategorijom posvećenom Hvaru), u svakoj regiji je lista proizvođača s vinima i cijenama, aplikacija još omogućuje stvaranje liste favorita i praćenje narudžbi. Preko aplikacije se mogu nabavljati i ostale boce iz Vijolinog portfolia, recimo možete kupiti Krug. Lani je na Hvaru prodano čak šest boca Clos de Mesnila , Krugova kultnog i ako skupog blanc de blancs šampanjca.

vijola-aplikacija

Vijola sadrži velik izbor luksuznih i šire prihvatljivih stranih vina i šampanjaca kao i puno žestokih pića. Vijola, naravno, prodaje i vode, uključujući San Pellegrino i Evian. No, najveći dio prometa čine domaća vina. Vijolina prodaja u protekle dvije godine pokazuje što se najčešće pije na Hvaru: ta su vina, razumljivo, i među favoritima aplikacije Vijola. 

Put kroz Vijolin katalog počeli smo u Slavoniji. Među slavonskim vinima osobito su traženi Galićev Sauvignon, Rose i Graševina, koji jesu tipična ljetna vina, ali i Crni pinot, jedan od atraktivnijih pinot noira u Hrvatskoj. Vlado Krauthaker najzastupljeniji je raznim svojim graševinama, no veoma je popularan i njegov Chardonnay Rosenberg.

Kad je riječ o Plešivici, Vijola odlično surađuje s vinarijom Ivančić;uz Ivančićeve pjenušce Griffin, traži se i Ivančićev Sauvignon. S Plešivice dolazi i manje poznati pjenušac Piena, proizveden charmat metodom. Gospodin Žuvela rekao nam je kako je Piena optimalan radni pjenušac, koji se prodaje po vrlo povoljnoj cijeni. Vijola prodaje i Pinot Grigio iz amfore Franje Kolarića, jedno od ambicioznijih hrvatskih maceriranih vina.

U Istri pak, Vijola osobito dobro radi s s vinarijama Benvenuti i Deklić. Obje su vinarije podjednako zastupljene s bijelim i s crnim vinima. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji Vijola blisko surađuje sa zadarskim brendom Degarra, poznatom po pošipima. Iz bogatog svijeta pošipa, Vijola distribuira vina legendarnog Luke Krajančića, koji je, u stanovitom smislu, izmislio moderni pošip, kao i buteljke velikog Miljenka Grgića. Vijola također distribuira i kultna korčulanska vina Bire

vijola-santa-elisabetta

Bračka Stina , najveća suvremena dalmatinska vinarija, također je zastupljena u Vijolinoj aplikaciji. Proteklih su se godina najbolje prodavali Pošip Majstor i Plavac Majstor. Vijola, naravno, suvereno vlada hvarskom vinskom proizvodnjom.

Tu je najvažnije spomenuti Vron Bod, raritetno vino Tončija Marijana. Radi se, podsjetimo, o jedinom plavcu koji je osvojio zlatnu Decanterovu medalju. Zlatan otok, vinarija obitelji Plenković, koja je stvorila moderno dalmatinsko vinarstvo, zastupljena je nizom etiketa, od kojih Žuvela ističe Grand Select i Crljenak

vijola-krug

Vinarija Tomić, gotovo jednako važna kao i vinarija Plenković, preko Vijole također distribuira niz svojih vina: od Belece i Opola Nobile, do raznih izdanja plavca malog. Neizostavni su, razumije se, Dubokovićevi Medvid Bod i Medvjedica, dok nas je gospodin Žuvela upozorio ma nove investicije tvrtke Hvar Hills, koja bi mogla postati iduća velika zvijezda hvarske vinske scene.

Jo Ahearne, jedina hrvatska master of wine, u Vijoli je prisutna cijelim svojim opusom, uključujući izvrsni Wild Skins, kao i novo vino, koje se zove Terence Patrick. Radi se o kupaži darnekuše, plavca malog i pošipa, koju sama gospođa Ahearne naziva dalmatinskim ekvivalentom pinot noira. S Hvara još dolaze Carićeva i Vujnovićeva vina, kao i boce vinarije Matijević, koja uzgaja rose, bogdanušu i plavac i vina Žiha  u vlasništvu Stipe Novaka, koja uzgajaju i vinificiraju rijetku autohtonu otočku sortu kurtralašku bijelu. Aplikacija Vijola omogućuje brzu kupnju velikih svjetskih vina, ali i prilično detaljni uvid u hrvatsku vinsku industriju, uključujući sasvim rijetka vina poput Vron Boda, Terencea Patricka ili Kurtaleške.

Vijolu možete downloadati OVDJE

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.