Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigla je nova Kozlovićeva Malvazija, najtraženije hrvatsko restoransko vino. Jako je dobra

kozlovic-malvazija-2019

Kozlovićeva bazična Malvazija sinonim je ne samo za malvaziju, nego za restoransko bijelo vino u Hrvatskoj. Bezbroj konobara posvjedočit će da bezbrojni gosti čim sjednu za stol naručuju Kozlovića. Ti gosti ne gledaju vinsku kartu, nego naprosto naručuju brend s kojim su sretni i zadovoljni već četvrt stoljeća, i čija se omiljenost prenosi iz generacije u generaciju.

Franko Kozlović proizvodi oko 150 do 200 tisuća buteljki Malvazije godišnje i sve to vino proda najkasnije do Uskrsa. Franko Kozlović jedini je hrvatski vinar bez remitende (tu ne brojimo vina koja se proizvode u mikroserijama). Ove godine, zbog epidemije, Kozlović nije prodao sve mlade Malvazije unaprijed, jer njegovi stalni klijenti iz HoReCe ne znaju kako će i koliko raditi.

No, kad smo razgovarali prije otprilike mjesec dana, Kozlović se nije doimao osobito zabrinuto. Rekao nam je kako njegova firma ima dovoljne zalihe da bi preživjela godinu bez prodaje vina. Dodao je da ga veseli što ove godine ne mora prerano buteljirati Malvaziju. U normalnim okolnostima, naime, mlado vino mora biti spremno par tjedana prije Uskrsa, jer na Uskrs počinje turistička sezona, a svi hoteli i brojni restorani u to vrijeme žele imati novu Kozlovićevu Malvaziju.

kozlovic-malvazija-2019-ID

U čemu je tajna kontinuiranog megauspjeha Kozlovićeve Malvazije? U ravnoteži. Riječ je o najbalansiranijem hrvatskom bijelom vinu koje se proizvodi u većim serijama. Kozlovićeva Malvazija uvijek je elegantna, svježa i hrskava ali blago kremasta, cvjetno-herbalna s ponešto žutog ljetnog voća, srednjeg tijela, ne predugog, ali jako ugodnog aftertastea, s puno gastronomskih opcija. U boljim godinama, poput 2019. ovaj Moet et Chandon hrvatskih bijelih vina, dobiva dodanu vrijednost u ozbiljnosti, zrelosti i intenzitetu. Kozlovićeva Malvazija iz lanjske berbe, koja se upravo pojavila na tržištu, najbolja je od 2015.godine. I jako lakopitka. Buteljka nam je trajala manje od sat vremena.

Gastropreporuka Proljetno povrće poput mladog graška, vrtnih zelenih i bijelih šparoga, boba i fažoleta. Lakša bijela riba, poput oslića. Sve školjke osim jakovskih kapica. Sushi, osim otora i jegulje. Rižoto primavera, tjestenina bianco s kozicama ili školjkama

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.