Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RADOSTI KARANTENE Ikea je konačno objavila recept za svoje mesne okruglice

ikea-mesne-okruglice

Nećemo se lagati, dobar dio kupaca koji vikendom pune Ikeine shopping centre dolaze zbog hrane a ne namještaja. Ikeine kantine i popularnost Ikeinih mesnih okruglica, koje u popularnoj kulturi hrane stoje ravnopravno s Whopperom ili BigMacom, fenomen je za sebe. Internet je pun recepata koji oponašaju Ikeine mesne okruglice, ali švedska firma pravi je recept uvijek držala za sebe. Sada ga je, pak, odlučila objaviti kako bi razveselile fanove koji su dosad vjerojatno u apstinentskog krizi.

Zatvoreni u svoje kuhinje zbog pandemije korona virusa, obožavatelji Ikeinih mesnih okruglica sada ih mogu pripremiti sami i vratiti si osjećaj vikend izleta u shopping centre. Nakon što je McDonald’s objavio recept za McMuffin, a Burger King svoj recept za Whopper, Ikeine mesne okruglice zaokružuju impresivan fast food repertoar za kućne kuhare. 

Ikeine mesne okruglice

za 16-20 komada

  • 500 g mljevene govedine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 1 luk, sitno nasjeckan 
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan 
  • 100 g krušnih mrvica 
  • 1 jaje
  • 5 žlica punomasnog mlijeka 
  • sol i papar  

Za umak

  • ulje
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 150 ml punomasnog vrhnja 
  • 2 žličice sojinog umaka 
  • 1 žličica dižonskog senfa 

U zdjeli pomiješajte govedinu i svinjetinu i razbijte grudice. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, mrvice i jaje. Pomiješajte sastojke da se spoje. Dodajte mlijeko, posolite i popaprite po želji. 

Oblikujte mesne okruglice. Složite okruglice na tanjur, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva sata, to će omogućiti da zadrže oblik kad ih budete kuhali. 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Na srednje jakoj vatri zagijte veliku tavu s debelim dnom. Na vruću tavu dodajte mesne okruglice i zapecite ih sa svih strana. Stavite ih u vatrostalnu posudu, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu. Pecite na 180 stupnjev 30 minuta. 

Dok se okruglice peku, pripremite umak. U dubokoj tavi otopite 40 g maslaca, dodajte brašno i napravite bazu stalno miješajući, trebat će vam oko dvije minute. Dodajte povrtni pa goveđi temeljac, stalno miješajte.  

Dodajte vrhnje, sojin umak i senf. Kuhajte umak dok se ne zgusne, često miješajući. 

Kad se mesne okruglice ispeku stavite ih u umak i poslužite uz pire od krumpira. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.