Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moćne i intenzivne boje novog Rizmanova Pošipa

rizman-posip

Od sasvim mladog vina očekujete svježinu, lakoću, voćnost i stanovitu frivolnost i neozbiljnost karakterističnu za bilo čiju adolescenciju ili predadolescrnciju. Rizmanov Pošip iz 2019. godine, kojeg smo probali prije par dana, sasvim je neobično vino gledamo li ga u kontekstu njegove dobi. Novi Rizmanov Pošip je, očekivano, uzorno svjež. No, on je i na nosu i u ustima toliko intenzivan i zaokružen, kao da je već formirano, gotovo zrelo vino.

Vrlo snažne herbalne i cvjetne arome isprepletene s nešto žutog voća i citrusa, gotovo da su nas asocirale na vernacciu di Oristano, sardinijsko bijelo grožđe od kojeg se u različitim stilovima proizvode neka od najintenzivnijih talijanskih bijelih vina (sardinijska vernaccia nije povezana s toskanskom vernacciom).

Nadalje, ovaj ekspresivni spektar žutozelenih aroma i okusa novog Rizmanova Pošipa zaokružen je čvrstom strukturom i posve glatkom, gotovo uljastom , jako ugodnim teksturom. Očigledno je da je 2019. i na Komarni bila perfektna za bijela vina; puna , naglašena zrelost s mnogo svježine naznake su velike berbe.

Pošip Rizman iz 2019. kao i neki Volarevićevi Syrtisi, pokazuje da je Komarna, malo ekološko vinogorje na dalmatinskom krajnjem jugu, možda najbolji terroir za pošip iza klasičnih položaja na Korčuli. Ovo sjajno vino traži jako ozbiljne ribe, velike rakove ili teleće steakove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.