Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina Rizman zaslužuju postati nacionalno poznata

Damir-Štimac

Vina s etiketom Rizman prvi smo put kušali prije dvije godine, u restoranu Mano2, gdje je vlasnik Rizmana Damir Štimac održao prezentaciju za vlasnika Mana i njegove bliske suradnike. Već nam se onda svidio tribidrag, kako zbog izrazito voćnog karaktera, tako i zbog preciznog brendiranja. Dok su se drugi hrvatski vinari mučili s imenom kaštelanski crljenac, momci iz Rizmana odlučili su se za jednostavniji naziv tribidrag, pod kojim najvažnija hrvatska vinska sorta zaista može postati šire poznata (tribidrag je, podsjetimo, zinfandel).

Bilo bi jako korisno kada bi se svi hrvatski proizvođači tribidraga/ crljenca/ zinfandela/primitiva, dogovorili da koriste isključivo termin tribidrag. U srijedu 9. ožujka Damir Štimac predstavio je Rizmanov portfolio u skoro potpuno punom baru Dobra vina u Green Goldu. Prvo smo kušali Rusulu, vrlo suhi i osvježavajući rosé, baziran na malom plavcu. Zatim su nam natočili najugodnije iznenađenje večeri. Radi se o zaista izvrsnom pošipu iz 2105. koji je ujedinio svježinu i mineralnost s glatkom, uljastom teksturom i s neočekivano složenim aromatskim sklopom punim cvijeća i žutog ljetnog voća.

tribidrag

Riječ je o jednom od najboljih dalmatinskih bijelih vina što smo ih kušali unatrag nekoliko godina. Poslije pošipa na red je došao tribidrag iz 2013. Veseo, pun tamnog voća, vibrantan ali i elegantan. Rizmanov je tribidrag prilično perfektno roštiljsko vino. Plavac Brime proizvodi se od kupljenog grožđa, košta nekih pedesetak kuna, vrlo je svjež, niskoalkoholan, te može funkcionirati kao svakodnevno ljetno crno vino. Plavac Primus iz 2012. je premlad i pomalo nedovršen. Premda se radi o najprominentnijem vinu kuće, na njemu se zapravo treba najviše raditi. Plavac iz 2009., prvi što ga je Rizman  proizveo, mnogo je bolji, dublji i zaokruženiji.

dobra vina

Vinarija Rizman smještena je na Komarni, prelijepom vinorodnom području između Dalmacije i Pelješca, gdje je zasađeno osamdesetak hektara vinograda. Od poznatijih proizvođača treba svakako istaknuti Ernesta Tolja, čiji se San Rocco pokazao vrlo dobrim restoranskim vinom

Značajno je, također, napomenuti da su svi vinogradi na Komarni ekološki. Vinarija Rizman za nekoliko bi godina mogla postati iduća velika pojava u razvoju hrvatske vinske scene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.