Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kineski restorani izmislili su dostavu hrane u Hrvatskoj. Danas se kineska hrana gotovo ne može naručiti

dostava-peking-g

Prije nekih 40 godina, luksuzni kineski restoran Phoenix u Jurišićevoj 19 u redovitu je ponudu uvrstio dostavu hrane. Phoenixovu su hranu razvozili zagrebački taksisti, dolazila je u folijama i čašicama, a kad smo je prvi put naručili osjećali smo se nekako razmaženo ugodno. I poslije četrdeset godina pamtimo da su nam, među ostalim, donijeli lignje u obliku velikih fusila (vještinu oblikovanja lignji zarezivanjem i vrućinom svi su hrvatski kineski restorani zaboravili) i pohani ananas.

Važno je reči da je Phoenix bio prvi zagrebačk, vjerojatno i hrvatski restoran koji je u redovitoj ponudi imao dostavu hrane. Što i nije neobično. Kineska i indijska hrana globalni su sinonim za takeaway i dostavu, bilo da je riječ u jednostsvnom curry houseu od pet kvadrata ili ozbiljnom restoranu kao što je bio Phoenix albanskog biznismena Vebija Velije.

Danas, kad restorani žive isključivo od dostave, u Zagrebu je gotovo nemoguće naručiti kineski ručak ili večeru. Restorani gospođe Chen trebutno ne rade, a na dostavnim smo aplikacijama jučer uspjeli pronaći jedino Peking, stari kineski restoran smješten u Ilici, blizu Britanskog trga. U Pekingu smo zadnji put jeli prije dvije ili tri godine, i nije nam baš bilo dobro.

dostava-peking

Dostavna je hrana potvrdila višegodišnji silazni trend ovog svojedobno solidnog restorana. Primjerice, glavna značajka piletine kung pao, klasičnog, svima poznatog sečuanskog jela, jest bar stanovita doza ljutine.

Pekingov kung pao ima točno nula ljutine, ali je zato prepun MSG-a i plastičnog okusa povrća. Hrskava patka zaista jest imala hrskavu kožu, ali je meso bilo bezokusno i mjestimično žilavo. Spring rollsi sa svinjetinom, oni starinski, mali, uzorno hrskavi, bili su daleko najbolji element naše jučerašnje večere, dok su vegetarijanski imali višak luka koji usto nije bio dovoljno termički obrađen.

Glavni je problem skoro svih zagrebačkih kineskih restorana što oni i dalje kuhaju prema eurokineskim receptima, koji su bili popularni u 90-tim godinama, ali s lošijim sastojcima i s manje tehničkih znanja. Stoga kineska hrana u ovo dostavno vrijeme nije osobito zanimljiva opcija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.