Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Floyd Cardoz, chef koji je donio indijski fine dining u New York, umro je od korona virusa

floyd-cardoz

Floyd Cardoz, chef rođen u Indiji, svoj njujorški restoran Tabla otvorio je 1998. godine. Tabla je radila u grupi restorana Dannyja Mayera, vjerojatno najvažnijeg američkog ugostitelja unatrag četrdesetak godina (Danny Mayer utemeljio je među ostalim i famozni Eleven Madison Park). Tabla je izazvala revoluciju u percepciji indijske hrane u Americi.

Radilo se o prvom indijskom fine dining restoranu u New Yorku, s tri do četiri zvjezdice u recenzijama New York Timesa, luksuznom vinskom listom, dugim degustacijskim menijima, damastnim stolnjacima i Michelinovom poslugom.

Prije Table, Amerika je mislila da se indijska kuhinja svodi na jeftini curry i vindaloo u Georgetownu ili Brooklynu. Poslije Table, indijska je kuhinja u Americi dobila status jedne od klasičnih svjetskih kuhinja. 

U Tabli smo večerali u prosincu 1998.godine. Budući da smo zahvaljujući londonskoj restoranskoj sceni već imali stanovito iskustvo s tipičnim profilima indijskih fine dining restorana, Tabla nas je iznenadila svojom uvjetnom neautentičnošću. U Tabli su, među ostalim, pekli naan s pancetom, posluživali margarite s tamarindom i kuhali biryani s jastogom iz Mainea. S druge strane, halibut s curryjem od lubenice bio je briljantan i originalan.

Kao i svi Mayerovi restorani, Tabla je šarmirala ugođajem i ukupnim doživljajem, a ne samo hranom. Uspješno je radila sve do izbijanja Velike krize 2008. Zatvorila se dvije godine kasnije.

Floyd Cardoz kasnije je otvorio više restorana u Americi i u rodnom Mumbaiju. Nastupao je na televiziji i napisao nekoliko kuharica. Početkom ovog mjeseca vratio se iz posjeta Indiji. Prijavio se u bolnicu s visokom temperaturom. Umro je sinoć, u 59 godini života. Floyd Cardoz bio je najvažniji indijsko-američki chef. Njegov prerani odlazak značajan je gubitak za restoransku scenu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.