Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kupili ste tonu graha i što sad? Počnite s ova tri nepogrešiva recepta

kremasti-bijeli-grah

Prvo osnove. Kad god kuhate s mahunarkama, birajte suhe prije konzerviranih. Suhi grah nije ni približno praktičan kao onaj u konzervi, ali kada je riječ o okusu i teksturi, usporedbe nema. Namočene i skuhane suhe mahunarke imaju napetu kožu, čvrsto zrno i onaj fini, slatkasti okus zbog kojega ih volimo jesti. Mahunarke u konzervama imaju uglavnom okus konzerviranog graha. No, hoćete li koristiti jedne ili druge ovisi okolnostima i vašim željama. Oboje je okej.

U trgovinama i na tržnicama imamo golemi izbor suhih mahunarki, svih boja i veličina, što nam omogućava raznolikost u kuhanju. Da bismo iz ovih genijalnih namirnica izvukli najviše, treba slijediti neka dosta čvrsta pravila.

Treba li namakati grah

Teško je vjerovati, ali oko ovoga su mišljenja podijeljena. Neki misle da se svaka mahunarka mora namakati, neki tvrde da je to zastarjelo i suvišno. Istina je da namakanje ovisi o vrsti i kvaliteti same mahunarke.

Manja zrna s tanjom kožicom poput leće i malog crnog graha mogu se kuhati bez namakanja. Malo će se dulje kuhati, ali će imati bolji okus ako ih ne namačete jer ih voda neće isprati. Pravilnim kuhanjem leće bavit ćemo se u jednom od idućih tekstova.

Veća zrna, poput slanutka, trešnjevca ili cvjetnog graha, zahtijevaju obvezno namakanje. Možete ih samo prokuhati pa izliti vodu pa opet kuhati kako predlažu protivnici namakanja, ali i to ovisi o vrsti graha, a okus i probavljivost nikad neće biti isti kao kad namačete. Jedina sigurna metoda da odredite treba li namakati grah i koliko, je iskustvo. Samo ako znate da ste nabavili vrhunske, nedavno ubrane i osušene mahunarke, možete sigurno preskočiti namakanje.

Ima li grah rok trajanja

Iako je uvriježeno mišljenje da se suhe mahunarke praktički ne mogu pokvariti, istina je da se one u špajzi nastavljaju isušivati i mijenjaju svojstva. Što ih dulje čuvate, bit će suše, tvrđe, dulje će se kuhati i trebat će ih pažljivije pripremati da biste dobili željenu kvalitetu. Ne miješajte mahunarke različite starosti, jer bi vam se moglo dogoditi da vam se u istom loncu dio graha raskuha, a dio ostane nekuhan. Čak i ako ih dulje namačete, starije mahunarke neće se kuhati isto kao one koje su nedavno osušene. Pazite na rok trajanja.

Treba li grah soliti

Dosta kuhara reći će vam da mahunarke treba soliti tek nakon što su 70 posto kuhane. Ali niz testova provedenih u zadnje vrijeme u laboratorijskim kuhinjama pokazao je da je grah bolje soliti od početka. Kuhanje u slanoj vodi je ravnomjernije, zrna zadržavaju oblik i razvijaju dublji, bolji okus. Za najbolji rezultat, može se posoliti i voda u kojoj se grah namače. Pazite na količine soli, da ne završite s preslanim jelom.

Kako namakati

Prvi korak je ukloniti svako zrno koje ima manu i male otpatke poput kamenčića koji mogu zaostati u grahu. Grah treba dobro isprati pod tekućom hladnom vodom da se ukloni bilo kakva prljavština s površine.

Grah namačite u dosta hladne vode, jer namakanjem gotovo udvostruči veličinu, uračunajte to kad određujete veličinu zdjele i količinu vode. Malo posolite vodu u kojoj se grah namače. Ostavite na sobnoj temperaturi ako namačete manje od osam sati. Ako namačete preko noći, stavite na hladno mjesto ili u hladnjak, jer grah obožava fermentirati. Nikad ne namačite dulje od 24 sata. Namočeni grah ocijedite i odmah kuhajte.

Brzinsko namakanje

Ako nemate vremena ostaviti grah da se satima namače, stavite ga u dosta slane vode, pustite na prokuha na jakoj vatri. Maknite grah s vatre, pustite da odstoji sat vremena, pa nastavite kuhati kako ste naumili.

Aromatizirajte grah

Jedan od najvažnijih trikova za bolja jela s grahom je aromatiziranje graha tijekom kuhanja. Kada jela zahtijevaju da se grah prethodno skuha sam, iskoristite to da ga oplemenite. U vodu u kojoj kuhate grah osim soli možete dodati luk, češnjak, papar, kumin, crvenu ili dimljenu papriku, svježe i sušene začinske trave poput ružmarina, kadulje i lovora, zelene dijelove poriluka, čak i koromač. Kad nakon kuhanja procijedite grah, izvadite iz njega sve aromate koje ste dodavali. Život si možete pojednostaviti vrećicama od gaze. Stavite aromate u njih i izvucite ih iz vode kad je grah kuhan.

Krčkajte na laganoj vatri

Jako je važno da se mahunarke kuhaju na umjerenoj temperaturi. Zakuhajte ih na jakoj vatri pa smanjite plamen tako da voda samo nježno krčka. Prejako ključanje vode baca zrna po loncu i oštećuje ih, a kuhanje nije ništa kvalitetnije. Ako ste stavili premalo vode, tijekom kuhanja slobodno dodajte vodu. Neki azijski recepti za grah baš nalažu da se grah kuha u manje vode i da se nekoliko puta tijekom kuhanja podlijeva hladnom vodom, jer tako postaje bolje probavljiv.

Uklanjajte pjenu

Mahunarke tijekom kuhanja na površini vode stvaraju pjenu, to su uglavnom proteini, koje treba ukloniti. Što više pjene uklonite, više ćete grah osloboditi onog neugodnog kartonskog okusa koji zna dobiti tijekom sušenja, a na vidjelo će izići slatkoća i orašasti okusi.

Kuhanje u pećnici

Jednostavnija metoda kuhanja graha je u pećnici. Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva, u duboku posudu od gusa stavite namočeni grah, vodu, aromate i sol, poklopite i kuhajte dok ne omekša.

I na kraju, što je dobro kuhan grah?

Kao i kod tjestenine i rižota, pogoditi optimalnu kuhanost graha je vještina i stvar iskustva. Teoretski, dobro kuhan grah iznutra je kremast, kožica je čitava i napeta ali meka, zrno je čvrsto i sjajno. Grah se ne smije raskuhati, popucati, niti ostati žilav.

Najbolji način da optimalo skuhate grah je stalno kušanje. Zrno stavite u usta, pokušajte ga jezikom zgnječiti o nepce. Ako vam to lako uspije, gasite vatru, grah je kuhan. Probajte uvijek više zrna, jer se ponekad ne skuhaju ravnomjerno. Kuhani grah najbolje je ostaviti da se hladi u tekućini u kojoj se kuhao. Ako ste ipak prekuhali grah, što se prije ili kasnije neizbježno dogodi, dodajte mu hladne vode ili leda da zaustavite kuhanje.

Čuvanje kuhanog graha

Ne namjeravate li kuhani grah koristiti odmah, sačuvajte ga u tekućini u kojoj se kuhao. U hladnjaku će izdržati četiri do pet dana. Želite li ga dulje čuvati, zamrznite ga u tekućini u kojoj se kuhao.

Steakovi od pečenog ljubičastog zelja s hrskavim slanutkom

kupus-steakovi-slanutak

Kad se kupus karamelizira nastaju čuda. Pečeni kupus nekako ne dobiva pažnju koju zaslužuje, pa je vrijeme da se i ta nepravda ispravi. Pečen na visokoj temperaturi, skromni kupus postaje slatko, raskošno povrće koje ne možete prestati jesti. Široko narezani “steakovi” od ljubičastog kupusa odlična su baza za hrskavi slanutak i krutone od začinskog bilja, s bogatom limunastom majonezom s češnjakom. Recept

slanutak-zelje-sastojci

Kremasti zapečeni bijeli grah s parmezanom

kremasti-bijeli-grah

Sve za ovo jednostavno elegantno jelo kojemu dodatnu dimenziju daju kremasta tekstura i karamelizirani češnjak, vjerojatno već imate u kuhinji. Ako vam se ne da namakati i kuhati slanutak i grah, možete koristiti konzerve. Važno je koristiti punomasno mlijeko, a u umak možete dodavati razno svježe začinsko bilje i lisnato povrće poput blitve ili rikule. Ne štedite na parmezanu, obavezno ga naribajte u zadnji čas, koristite neko intenzivno, aromatično vrhunsko maslinovo ulje, a ljutinu čilija prilagodite svom ukusu. Recept

SMOKEY GREENS&BEANS Grah s keljom i dimljenom slaninom

greens-beans

Skuhajte ovu jednostavnu verziju talijanskog klasika, i pokrili ste sve moguće ugljikohidrate, od tortilja preko riže do flatbreada i preprženog tosta. Kombinacija lisnatog povrća i graha ubija glad, jedan tanjur  ovog ukusnog, zdravog jela punog zelenih, slatkih i dimljenih okusa, vjerojatno će biti dovoljno hrane za cijeli dan u karanteni, ali nema puno kalorija pa se slobodno opustite. I sačuvajte recept za ljeto, kad sve prođe. Recept

beans-greens-sastojci
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.