Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SMOKEY GREENS&BEANS Grah s keljom i dimljenom slaninom

greens-beans

Skuhajte ovu jednostavnu verziju talijanskog klasika, i pokrili ste sve moguće ugljikohidrate, od tortilja preko riže do flatbreada i preprženog tosta. Kombinacija lisnatog povrća i graha ubija glad, jedan tanjur  ovog ukusnog, zdravog jela punog zelenih, slatkih i dimljenih okusa, vjerojatno će biti dovoljno hrane za cijeli dan u karanteni, ali nema puno kalorija pa se slobodno opustite. I sačuvajte recept za ljeto, kad sve prođe.  

beans-greens-sastojci

Sastojci

  • 4  deblje rezane šnite domaćeg kruha 
  • 2 žlice maslinova ulja 
  • 4 trake dimljene slanine narezane na komadiće 
  • 1 žuti luk srednje veličine, tanko narezan
  • 3 režnja češnjaka, narezana na tanke listiće 
  • 2 žličice dimljene paprike i još malo za posipanje 
  • 1 žličica svježeg timijana
  • 1 žličica pahuljica crvene paprike
  • sol
  • 1 veći crni kelj, odrežite stabljike i narežite listove na komade srednje veličine, operite i ocijedite, neka na listovima ostane par kapi vode 
  • 3,5 šalica cannellini graha, skuhanog i ocijeđenog, ili 2 konzerve 
  • 2 šalice vode, temeljca ili vode u kojoj se kuhao grah

Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu od gusa. Kruh s obje strane premažite maslinovim uljem. Prepržite kruh na tavi, povremeno ga pritisnite špatulom, mora postati hrskav i zlatno smeđ, za što će vam trebati oko minutu i pol sa svake strane. Izvadite kruh i ostavite sa strane. 

Posudu za pečenje od gusa zagrijte na srednje jakoj vatri. U posudu stavite slaninu i stalno miješajući pržite dok se posmeđi ne pusti žlicu masnoće, trebat će oko 4 minute. Dodajte luk i pržite ga miješajući dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju, oko 4 minute. Dodajte češnjak papriku, timijan, crvenu papriku i žličicu soli, pržite minutu ili dvije. 

Dodajte kelj, pažljivo ga okrežite hvataljkom za salatu, da se pomiješa s lukom i začinima. Kad jedna tura kelja povene, dodajte još dok sve ubacite u posudu. Sa zadnojm turom kelja dodajte grah i vodu. Pojačajte vatru i pustite da sve krčka minutu ili dvije, da se grah zagrije a okusi povežu. Ako treba dodajte još soli.  

Zelenje s grahom poslužite na tostu u plitkim zdjelicama, prije posluživanja pospite s još malo dimljene paprike. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.