Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U kineskom restoranu Dragon BBQ u Green Goldu, upravo smo pojeli izvrsne sajgonske škampe

dragon-skampi

“Koronavirus i kineski restorani nisu ni na koji način povezani,” ustvrdio je u službenom priopćenju RIDOH, Rhode Island Department of Health. Radi se, dakle, o Ministarstvu zdravlja savezne države Rhode Island, koja se nalazi na Istočnoj obali Sjedinjenih Država .

RIDOH u svom priopćenju ističe kako je korona povezana s putovanjima, ali da nema nikakve veze s bilo čijim etnicitetom, pa su tako kineski restorani jednako sigurni kao i bilo koji drugi restorani. Ova je izjava iznimno značajna za američku scenu kineskih restorana, koja zbog masovnih predrasuda i panike izazvane epidemijom, trpi vrlo teške gubitke .

Kineski biznisi širom svijeta postali su meta paničnog, vrlo često nesvjesnog rasizma. Stoga je u ove dane obilježene koronavirusom pitanje građanske pristojnosti podržavati kineske restorane. Pa smo danas ručali u Dragon BBQ u zagrebačkom Green Goldu. Dragon BBQ Zagrepčanima je najpoznatiji po all you can eat programu za ručak, od ponedjeljka do petka, kad se možete prejedati za desetak eura.

Subotom i nedjeljom naručuje se s panazijskog menija restorana Asia Gold, koji je do prije par godina radio na prvom katu Green Golda( sada se na prvom katu nalaze samo uredi).

Danas smo prvo naručili Tom Yam, koja je, kao i sve druge zagrebačke verzije te klasične tajlandske juhe, jako neautentična, ali je barem sadržavala dvije lijepe, velike kozice.

Za glavno jelo pojeli smo izvrsne škampe na sajgonski. Repovi su bili debeli i slatki (naravno, ne radi se o svježim škampima), optimalno termički obrađeni, u srednje ljutom black beans umaku, i s jako puno povrća.

Šteta što sajgonski škampi nisu posluženi na vrućem tanjuru, ali je svejedno riječ o jednom od najboljih jela od škampa, koja se u Zagrebu pridaju za dvadesetak eura ili manje.

Vinska je lista devastirana činjenicom da je Dragon BBQ restoran koji 90 posto prometa ostvaruje na all you can eat ručkovima, kad gosti ne naručuju buteljke. Pa smo, eto, u nedostatku svježih berbi naletjeli na Galićevu Graševinu iz pradavne 2012. koja je izvrsno ostarjela.

Ovo plemenito vino sada posjeduje snažne, arome vrlo zrelih jabuka, krušaka i dunja, lagano medeni aftertaste i onu vrstu slatkoće koja se idealno slaže s kineskom hranom, uz još uvijek dovoljno svježine.

Ručak u Dragon BBQ u iznimno je ugodno iskustvo za relativno malo novca. Zaista ne znamo gdje još možemo dobiti desetak ili više srednje velikih repova škampa, i osam godina staro vino, za otprilike 300 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.