Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN FRANCE 2020 Prvi put u povijesti Japanac je dobio tri zvjezdice u Francuskoj

michelin-kobayashi

Činilo se da nikoga nije briga za Michelin u pariškom Contrasteu, u čijem smo dekadentnom salonu u Rue d’Anjou sinoć večerali. Konobari su s gostima čavrljali u o svemu i svačemu, osim o novom izdanju vodiča za Francusku objavljenom u ponedjeljak. Contraste je otvoren prije tek četiri mjeseca pa ništa nisu ni očekivali, ali jednom od dvojice njegovih chefova, Kevinu de Porreu, CV je sinoć bitno ojačao.

Ovogodišnji Michelin za Francusku, najznačajnije svjetsko izdanje vodiča, donio je nekoliko velikih iznenađenja. A najveće je treća zvjezdica koju je dobio bivši De Porreov chef i mentor, Japanac Key Kobayashi. Sin kaiseki kuhara iz Nagana, učenik Gillesa Goujona i Alaina Ducassea, Kobayashi je prvi Japanac u povijesti koji je dobio tri Michelinove zvjezdice u Francuskoj. Iste večeri, dvije zvjezdice dobila su još dva Japanca, Kazuyuki Tanaka za restoran Racine u Reimsu i Yasunari Okazaki za L’Abysse, francusko-japanski restoran koji je Yannick Alléno otvorio u sklopu svog Pavillon Ledoyena u Parizu.

Prvi put od 60-tih godina, kada se počela razvijati posebna veza francuske i japanske gastronomije, japanski chefovi dobili su priznanje za svoj utjecaj na modernu francusku kuhinju. Urednik Michelina Gwendall Poullenec i ovim je izdanjem odlučio pokazati da vodič može izići iz rigidnih okvira zbog kojih ga godinama kritiziraju, ali da kriteriji trendovskih vodiča i medija ne zanimaju.

Nijedan od favoritima u prognozama, ni Jean-François Piège ni Olivier Nasti ni Jean Sulpice ni Jean Georges Klein, nije dobio treću zvjezdicu. Dobili su ih sportski ribolovac Christopher Coutanceau za svoj restoran u La Rochelleu i Glenn Viel za L’Oustau de Baumanière u mjestu Baux-de-Provence, obojica chefovi u 40-tima koji se bave izrazito terroirskom kuhinjom.

Gotovo nijedan od hype restorana čiji status stvaraju popularni vodiči poput Le Foodinga (u kojemu Michelin ima 40 posto vlasništva) nije nagrađen novim zvjezdicama. Nisu ispunjena ni predviđanja o flagship restoranima pokojnih velikih chefova. Dok je Bocuseovog restoran nakon nekoliko desetljeća izgubio treću zvjezdicu, L’Atelier Joël Robuchon na Champs-Elysées vratio je dvije zvjezdice u novom vodiču. 

View this post on Instagram

Reportage de Bouche_magazine! 🙏

A post shared by Glenn Viel (@glennviel) on

Ukupno, novo izdanje Michelina povećalo je broj zvjezdica u Francuskoj, koje sada ima 623 restorana. Tri zvjezdice ima 28 restorana, dvije ih ima 86 restorana, a jednu 511 restorana. Evo koji su restorani unaprijeđeni u novom izdanju Michelina za Francusku.

TRI ZVJEZDICE 

  • Kei, Pariz – chef Kei Kobayashi 
  • Christopher Coutanceau, La Rochelle – chef Christopher Coutanceau 
  • L’Oustau de Baumanière, Baux-de-Provence – chef Glenn Viel  

DVIJE ZVJEZDICE 

  • Le Skiff Club, Pyla-sur-mer – chef Stéphane Carrade 
  • Le Sarkara, Courchevel – chef Sébastien Vauxion 
  • La Table de l’Alpaga, Megève – chef Anthony Bisquerra 
  • La Table Saint-Crescent, Narbonne – chef Lionel Giraud L’Abysse au Pavillon Ledoyen, Pariz – chef Yannick Alléno
  • L’Atelier Joël Robuchon-Etoile, Pariz – chef Thierry Karakachian 
  • La Scène, Pariz – chefica Stéphanie Le Quellec  
  • Le Taillevent, Pariz – chef David Bizet 
  • La Voile, Ramatuelle – chef Eric Canino
  • Racine, Reims – Kazuyuki Tanaka
  • Py-R, Toulouse -chef Pierre Lambinon
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.